- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Spune NU roboților! Domeniile care NU vor fi înlocuite de inteligența artificială

25 Mar, 14:27 • Constantin Cristina
Datorită tehnologiei care avansează pe zi ce trece din ce în ce mai mult, locurile de muncă vor fi și ele afectate. Specialiștii informează care sunt domeniile care pot nu pot fi înlocuite de roboți.
Spune NU roboților! Domeniile care NU vor fi înlocuite de inteligența artificială

Trăim într-o eră în care totul este mult mai rapid, totul se dezvoltă din ce în ce mai mult, iar atunci când vorbim de tehnologie, ne gândim la lucrurile pe care le făceam cândva manual, acum se fac automatizate, potrivit antena 3 CNN.

Domeniile în care nu vor fi roboți

Locuri de muncă sunt cele mai afectate, deoarece oamenii riscă să-și piardă joburile și să fie înlocuiți de roboți. Teama actuală a angajaților este inteligența artificială care acaparează tot, conform unui studiu.

Citește și: Top locuri de muncă bine plătite din România! Oamenii caută joburi ofertante la salarii din cauza inflației „Momentan nu vor fi înlocuite de roboți sau softuri”

Însă, nu toate locurile de muncă vor fi în aceeași situație. Specialiștii sunt de părere că există anumite domenii care implică un nivel ridicat de interacțiune umană, pe care un robot nu l-ar putea ține sub control.

„De exemplu, avocații, profesioniștii medicali, practicienii din domeniul sănătății, profesioniștii în IT și HR. Putem automatiza aproape fiecare parte a procesului de flux, dar vom continua să ne bazăm pe intervenția umană, pentru a pune argumente, a stabili relații sociale în faza de negociere și a gestiona datele, mai degrabă decât să ne bazăm pe algoritmi. De asemenea, locurile de muncă precum cele ale arhitecților, designerilor, profesioniștilor care oferă servicii de ospitalitate și consultanților care au capacitatea de a integra sisteme și procese, vor rămâne la fel de căutate”, a spus Arjun Jolly, director la Athena Executive Search & Consulting.

domeniile care nu sunt înlocuite de roboți
domeniile care nu sunt înlocuite de roboți

Domeniile care nu vor putea fi înlocuite cu inteligența artificială ar fi cele bazate pe creativitate, deoarece este imposibil ca niște roboți să funcționeze pe baza imaginației.

„Automatizarea este programată și nu poate reproduce creativitatea, care este spontană și necesită imaginație, visare și inspirație colectivă – ceva la care oamenii sunt cei mai buni”, a spus Rupali Kaul, Operational Head-West, Marching Sheep.

Experții susțin că dezvoltarea inteligenței artificiale la acest moment execută sarcini care se repetă într-un mod constant, urmează aceleași reguli, pe când meseriile includ complexitate, în care nu ar face față roboții, a precizat sursa citată.

„Psihologii, îngrijitorii, majoritatea inginerilor, managerii de resurse umane, strategii de marketing și avocații sunt câteva meserii care nu pot fi înlocuite de inteligența artificială, în viitorul apropiat”, a spus Nilesh Jahagirdar, VP Marketing, potrivit The Economic Times.

Alte articole: Roboți în spitale, supraveghere și securitate! Politehnica București împreună cu Lightning-Net vor contrui noi tehnologii