- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Statistică neagră: 4 oameni mor zilnic în accidente rutiere. Specialist în conducere defensivă: „Examinarea este foarte superficială, oameni care nu știu să citească și să scrie capătă permise”

29 Jan, 13:14 • Stefan Simion
Peste 1.500 de persoane au murit, în 2023, în accidente rutiere produse pe șoselele din România și alte peste 3.500 au fost grav rănite.
Statistică neagră: 4 oameni mor zilnic în accidente rutiere. Specialist în conducere defensivă: Examinarea este foarte superficială, oameni care nu știu să citească și să scrie capătă permise

Patru persoane mor, zilnic, în accidente rutiere, arată datele oficiale. Nu există stradă, în România, pe ale cărei margini să nu vezi cruci ridicate în memoria celor care și-au pierdut viața în acel loc. Statisticile arată că, în 2023, peste 4.500 de accidente au avut loc în România, soldate cu decesul a 1.545 de persoane și cu rănirea gravă a altor 3.535.

4 oameni mor zilnic în accidente rutiere

Cu toate acestea, numărul tragediilor de pe șosele este în ușoară scădere față de anul anterior, arată datele Poliției Române. Mai exact, în 2023, au fost înregistrate cu 190 mai puţine accidente decât în 2022, cu 88 mai puţine persoane decedate şi cu 160 mai puţine persoane rănite grav. Principalele cauze ale producerii accidentelor sunt viteza și neatenția.

Accidentele se întâmplă din cauza faptului că mergem cu viteză prea mare, de cele mai multe ori nu adaptăm la drumul pe care mergem. Iar unul dintre cele mai grave lucruri pe care le consider în situația asta este faptul că permisele se obțin foarte, foarte ușor. Examinarea este foarte superficială, din ce în ce mai mulți oameni care nu știu să citească și nu știu să scrie, nu știu ce se întâmplă în jurul lor, capătă permise”, a spus Alexandru Filip, specialist în conducere defensivă, într-o intervenție la TVR

accidente rutiere
Alexandru Filip, specialist în conducere defensivă

Citeste si Sistemul bonus-malus se modifică. Prețurile pentru RCA ar putea crește în 2024. Cât va plăti un șofer care provoacă un accident

Viteza, neatenția și infrastructura proastă, principalele cauze ale producerii accidentelor rutiere

Abia pe locul trei în topul cauzelor producerii accidentelor rutiere se află infrastructura proastă.

„Infrastructura este element-cheie în ecuația siguranței rutiere. Există un principiu european care spune foarte clar că omul poate greși, este supus greșelii și atunci trebuie să creștem atât de mult calitatea factorului drum astfel încât, dacă apare o eroare umană, să nu se producă accidentul de circulație sau dacă s-a produs, consecințele să fie mai puțin grave. Noi acest lucru nu l-am înțeles”, spune Cătălin Codescu, preşedintele Asociaţiei Victimelor Accidentelor de Circulaţie din România.

Consumul de alcool și de droguri reprezintă următoarele cauze ale producerii accidentelor.

Au fost constatate 53.961 de infracţiuni privind siguranţa circulaţiei pe drumurile publice, cele mai multe fiind reprezentate de infracţiunile privind conducerea unui autovehicul sub influenţa alcoolului 8.368 (15,5%), pe linia conducerii fără permis de conducere – 4.702 (8,7%), urmate de conducerea sub influenţa substanţelor psihoactive – 3.699 (7%)„, se arată într-un comunicat emis de IGPR.

Totodată, arată Inspectoratul, în anul 2023, au fost reţinute 225.887 de permise de conducere, dintre care 16.780 pentru contravenţia de conducere sub influenţa băuturilor alcoolice şi au fost descoperite 8.368 de infracţiuni de conducere sub influenţa băuturilor alcoolice, însumând, astfel, 25.148 de fapte de încălcare a legislaţiei din cauza consumului de alcool.

Suedia și Danemarca, țările în care nu îți este frică să traversezi strada

România (86 de decese la un milion de locuitori) și Bulgaria (78 de decese per milion) au raportat cele mai ridicate rate de decese rezultate în urma accidentelor, în 2022. Cele mai sigure drumuri rămân cele din Suedia (21 de decese la un milion de locuitori) și Danemarca (26 per milion), arată datele Comisiei Europene.

Citeste si O româncă deține 73 de mașini și a fost implicată în 273 de accidente

Tags:
Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult