- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Statistici sumbre cu privire la populația României! În fiecare an suntem cu 95.000 mai puțini

18 Oct, 13:28 • Cornel Ghimeșan
Demografia României arată din ce în ce mai rău! În fiecare an populația țării scade cu 95.000 de mii de oameni. Experții speră ca măsurile de stimulare a natalității să dea roade.
Statistici sumbre cu privire la populația României! În fiecare an suntem cu 95.000 mai puțini

Populația României scade în fiecare an cu 95.000 de locuitori, iar expertul în demografie Vasile Ghețău a subliniat faptul că este enorm pentru o populație de doar 19 milioane.

Ghețău a analizat într-un articol publicat pe contributors.ro evoluția României din punct de vedere al populației, aflată în prezent într-un proces accentuat de scădere. Expertul se referă în materialul la ”Populația României din 1871, până în 2022. De la 8,7 milioane la 23,2 milioane în anul 1990 și sub 19 milioane în anul 2022”. Diferențele între 1990 și 2022 sunt de-a dreptul îngrijorătoare.

Alte articole: ANPC nu vrea etichete nutriscore: „Da, în general, este mai bine să mâncăm cu toții salată dar asta nu înseamnă că toți cetățenii europeni trebuie să fie influențați”

”Majorarea dimensiunii scăderii naturale a populației. Ea a fost în cele 8 luni din acest an 75 mii locuitori. Admițând că în celelalte 4 luni nivelul regresului va fi similar cu cel din anul 2019, neafectat de pandemie, se conturează un declin natural anual de 95 mii locuitori. Imens la o populație de 19 milioane locuitori”., subliniază expertul

Expertul afirmă că este greu să emită estimări pentru anii care urmează, tocmai fiind că trăim într-un context problematic. Cu toate acestea, speră ca natalitatea să rămână la 8-9 la mie, date fiind măsurile adoptate pentru a stimula natalitatea.

Cum ar putea evolua populația României

”Dezvoltările demografice în anii ce vin sunt greu de conturat în actualul context, criza energiei, explozia prețurilor, inflația, deteriorarea nivelului de trai și imprevizibilele consecințe ale războiului din Ucraina introducând multe necunoscute și fragilizând construirea de repere orientative. Posibil, natalitatea va rămâne la 8-9 la mie, prin generozitatea măsurii concediului și indemnizației de creștere a copilului”.

Statistici sumbre cu privire la populația României! În fiecare an suntem cu 95.000 mai puțini
Statistici sumbre cu privire la populația României! În fiecare an suntem cu 95.000 mai puțini

Vasile Ghețan crede ca totuși populația tânără ar trebui consultată până să se adopte anumite măsuri care ar fi costisitoare și inutile

„Pe importantele măsuri de stimulare a natalității din programul de guvernare nu se poate conta, niciuna nu este inițiată și ar fi o mare eroare adoptarea unora dintre ele, foarte costisitoare, fără consultarea prealabilă a populației tinere asupra motivațiilor care stau la baza a sute de mii de decizii ferme de a nu avea copil și alte sute de mii, mai multe, cu decizii ferme de a avea un singur copil. S-ar putea astfel afla care dintre măsurile aflate în programul de guvernare ar putea fi agreate de tinerele cupluri și care altele ar putea fi adăugate. Guvernanții fug însă de astfel de consultări”., explica expertul.

Expertul în demografie nu crede că un regres al mortalității ar fi posibil, date fiind condițiile de trai actuale.

„Un regres al mortalității este greu de prevăzut. Deteriorarea nivelului de trai la care asistăm, starea asistenței medicale, poluarea, violența și insecuritatea persoanei, consecințele pe termen lung ale infecției cu SARS-CoV-2 nu sunt factori care pot contribui la ameliorarea stării de sănătate”., puncta Vasile Ghețan

Citește și: Au revenit munții de gunoaie în Sectorul 1 al Capitalei, iar Clotilde Armand spune că situația e sub control: „Nu există acest pericol”

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult