- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Statul oferă noi ajutoare pentru încălzirea locuințelor. Peste 3 milioane de români au șansa să beneficieze de acești bani

09 Nov, 10:01 • Fundeanu Madalina
Ajutoare noi din partea Statului pentru români! Oamenii vor putea primi vouchere pentru schimbarea sobelor, pentru a facilita încălzirea în locuințele lor.
Statul oferă noi ajutoare pentru încălzirea locuințelor. Peste 3 milioane de români au șansa să beneficieze de acești bani

Este foarte posibil ca românii să poată primi noi ajutoare de la stat în ceea ce privește încălzirea locuinţelor. Este vorba despre românii care se încălzesc cu sobe, care ar putea primii vouchere pentru schimbarea lor, conform informațiilor transmise de Antena 3 CNN.

Ajutoare de la Stat pentru încălzirea locuințelor românilor

Mai precis, autoritățile se pregătesc să pună în dezbatere publică un program asemănător celui Rabla pentru electrocasnice prin care românii vor putea să își schimbele sobele vechi cu unele mai eficiente energetic.

Primele vizate sunt cele pe lemne, dar în program ar putea intra și cele pe brichete sau peleţi. Principalele comunități vizate ar fi cele din zonele de munte. În prezent, statisticile arată că peste 3 milioane de gospodării se încălzesc cu sobe.

„Am discutat cu colegii de la Administrația Fondului pentru Mediu și ne pregătim să inițiem un program pilot, prin care să scoatem acele sobe din casele românilor cu eficiență 20% sau 25%, acele sobe foarte vechi și să le înlocuim, acordând o finanțare ușoară, printr-un voucher, să le înlocuim cu sobe cu înaltă eficiență energetică, adică peste 90% eficiență.

Asta va însemna nu doar un mediu mai curat în acele comunități, dar va însemna și o presiune mai mică pe fondul forestier, pentru că una e să arzi 10 milioane de metri cubi cu sobe cu o eficiență de 20% și alta e să arzi, să transformi în scrum mult mai puțin, având surse de încălzire de înaltă eficiență”, a declarat ministrul Mediului, Mircea Fechet.

 încălzirea locuințelor
încălzire locuințe

Citește și: Programul „Rabla pentru sobe” este gata de lansare! Fechet: „E pentru prima dată în România programul rabla pentru sobe”

Mai multe vești bune: se prelungește valabilitatea cardurilor de energie

Valabilitatea cardurilor de energie se va prelungi până la data de 31 martie 2024 iar ajutorul de 50 de euro pentru alimente ar putea fi continuat și după jumătatea anului viitor, cu o finanțare din fonduri europen, potrivit alba24.ro.

„Ajutorul de 50 de euro pentru alimente ar putea fi continuat și după luna iunie. Există unele capitole de fonduri europene la care le-am putea încadra pentru a fi finanțate, iar restul banilor să fie dați de la bugetul de stat.

Sumele din ajutorul de încălzire dat în 2023 (cele doua transe de cate 700 de lei) și necheltuite de beneficiari până la sfârșitul anului ar putea fi cheltuite și în 2024”, a anunțat Nicolae Ciucă.

„O veste bună pentru cei aproximativ 2 milioane de beneficiari ai voucherelor pentru energie:

Valabilitatea cardurilor de energie se va prelungi până la data de 31 martie 2024 astfel încât gospodăriile vulnerabile să aibă resursele necesare pentru a trece cu bine și peste iarna care începe.

În urma discuțiilor cu reprezentanții Comisiei Europene am obtinut acordul prelungirii valabilității cardurilor de energie de la 31 decembrie 2023 la 31 martie 2024.

În acest sens, în aceste zile, inițiem demersurile de modificare a legislației naționale pentru ca acest acord să fie rapid implementat”, a transmis Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, pe pagina sa de Facebook.

Vezi și: 2024 aduce noi beneficii pentru români: pensii și sporuri majorate. Șeful Casei de Pensii face anunțul: „Toate veniturile românilor vor fi luate în calcul în viitoarea lege”