- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

2024 aduce noi beneficii pentru români: pensii și sporuri majorate. Șeful Casei de Pensii face anunțul: „Toate veniturile românilor vor fi luate în calcul în viitoarea lege”

09 Nov, 09:08 • Fundeanu Madalina
Toate veniturile brute ale românilor vor fi luate în calcul în viitoarea lege a pensiilor. Oamenii vor primi pensii mai mari în 2024.
2024 aduce noi beneficii pentru români: pensii și sporuri majorate. Șeful Casei de Pensii face anunțul: „Toate veniturile românilor vor fi luate în calcul în viitoarea lege”

Toate veniturile brute ale românilor vor fi luate în calcul în viitoarea lege a pensiilor, nu va mai fi ca până acum, astfel că pensionarii vor primi bani mai mulţi. Preşedintele Casei Naţionale de Pensii Publice (CNPP), Daniel Baciu, a explicat miercuri, care sunt principalele schimbări aduse la Legea pensiilor, conform Antena 3 CNN.

Pensii și sporuri mai mari anul viitor

Una dintre cele mai importante modificări implementate, exceptând formula de calcul a pensiilor, este cea care prevede că toate veniturile brute ale românilor vor fi luate în calcul la pensie de acum încolo, astfel că oamenii vor primi pensii mai mari.

Printre veniturile de care se va ţine cont la calculul pensiei se numără acordul global, primele, premiile, al 13-lea salariu şi sporurile.

„Cel mai important lucru este noua formulă de calcul a pensiilor. Cu această nouă formulă de calcul practic înlăturăm toate inechitățile acumulate de-a lungul timpului în sistem.

O altă noutate în formula de calcul a pensiilor este că vorbim de toate veniturile brute pe care le luăm în calcul şi care în momentul de față, pe legislația actuală, nu sunt importante. Mă refer în principal la acordul global, dar și celelalte prime, premii, al 13-lea salariu.

Vorbim de alte sporuri care n-au aveau caracter permanent, ci unul nepermanent, iar acum se iau în calcul în viitoarea lege a pensiilor şi românii vor beneficia de majorări.

Şi e foarte important să mai spunem că în funcție de câți copii ai scade vârsta de pensionare cu șase luni pentru fiecare copil.

Aceasta este o noutate, care în prezent nu se aplică și, într-adevăr, pentru fiecare copil născut, doamnele beneficiază de o reducere din vârsta standard de pensionare, această reducere ajungând până la 3,5 ani. Este reducerea maximă pentru fiecare”, a declarat preşedintele Casei de pensii, Daniel Baciu, miercuri.

pensii
pensii

Citește și: Dublare a pensiilor. Ei sunt românii care vor primi pensie de 2.000 de lei, după majorările de anul viitor

Formula de calcul pentru noile venituri majorate

Cei cu vârste înaintate îşi pot calcula singuri, acasă, câţi bani în plus vor primi la pensie din 2024, atunci când va intra în vigoare noua lege.

Noua formulă de calcul: valoarea punctului de referință (VPR) înmulţit cu numărul de puncte de pensie pe care le aveți în decizia de pensionare.

Pentru românii care nu ştiu valoarea punctului de referință (VPR), acesta este egal cu punctul de pensie (care în 2024 va fi acesta 2.031 lei, dacă Guvernul va majora punctul de pensie cu 13,8% așa cum spune premierul Marcel Ciolacu) împărțit la 25 de ani de cotizare, pentru că acesta este numărul de ani mediu de cotizare, şi este egal cu 81 de lei.

Astfel, calculul se face în felul următor:

VPR x numărul total de puncte

VPR (valoarea punctului de referință) = 2031 : 25 = 81.

După ce aţi aflat care este VPR, vă uitați în decizia de pensionare și pur și simplu înmulțiți 81 de lei cu numărul total de puncte din decizia de pensionare și o să obţineţi pensia pe care o veți avea după această nouă formulă.

Vezi și: Guvernul dă derogări de la ordonanța de reducere a cheltuielilor bugetare. Ministerul Sănătății este primul vizat