- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Statul român refuză să mai fie membru al băncilor care au legături cu Rusia. Care sunt acestea și când este anunțată marea ieșire

13 Apr, 15:42 • Lupu Alexandra
Statul român se retrage din „băncile rusești”. Primele informații arată că reprezentanții au depus deja o solicitare în această direcție.
Statul român refuză să mai fie membru al băncilor care au legături cu Rusia. Care sunt acestea și când este anunțată marea ieșire

Statul român vrea să renunțe la calitatea de membru al băncilor care au legături cu Rusia. Așa cum arată informațiile relatate de economedia.ro, România a trimis deja o solicitare de retragere automată instituțiilor financiare în cauză.

România renunță la băncile care au legătură cu Rusia

Statul român refuză să mai apară drept membru în Banca Internațională de Investiții (BII) și Banca Internațională de Cooperare Economică (BICE). Cele două instituții financiare menționate sunt cele care au legături cu statul rus. La solicitarea sursei citate, Ministerul Finanțelor a transmis că România a trimis deja o scrisoare de retragere automată. Se pare că marea ieșire va avea loc în iunie 2023.

Președintele Iohannis a promulgat încă din noiembrie 2022 legea care avea în vedere ieșirea statului român din aceste două bănci. Țara noastră nu este singura care a luat această decizie. În paralel, Cehia nu doar că a depus solicitarea, ci a și reușit să se retragă din instituțiile financiare rusești la începutul anului. Totodată, Statele Unite au anunțat că pe lista de sancțiuni se află și Banca Internațională de Investiții din Ungaria, considerată o „bancă rusească de spionaj”.

Te-ar putea interesa și următorul subiect: Eurocontrol, anunț oficial! Zborurile din Europa către Rusia şi Ucraina ar putea rămâne interzise cel puțin până în 2029

Pe parcursul zilei de miercuri, pe site-ul Băncii Internaționale de Investiții, a apărut această informație: „Următoarele țări sunt membre ale Băncii: Republica Bulgaria, Republica Cuba, Ungaria, Mongolia, România, Federația Rusă și Republica Socialistă Vietnam”. Așadar, România este încă reprezentată în BII, de către Alin Marius, în calitate de guvernator, respectiv, Boni Florinela Cucu, în calitate de director. În luna iunie se va observa efectul solicitării de retragere.

România renunță la băncile rusești
România renunță la băncile rusești

În noiembrie 2022, BII derula încă investiții și operațiuni în interiorul statului român. Mai mult decât atât, instituția financiară afirma că acestea „arată o recunoaștere ridicată a Băncii în rândul investitorilor instituționali români, cum ar fi fondurile de pensii, companiile de asigurări”.

BII a fost fondată în 1970, la inițiativa Uniunii Sovietice. Scopul era acela de a finanța statele Consiliului de Ajutor Economic Reciproc (CAER). Ea a fost gândită la Kremlin, drept o contrapondere la instituțiile financiare deja existente. Banca a căzut după prăbușirea URSS, solicitând Rusiei să o mențină până în 2012, atunci când a fost întocmit un plan de redresare.

De-a lungul timpului, anumite state au renunțat la apartenența a BII, respectiv Ungaria și Polonia, în 2000. Compania a fost mutată la Budapesta, în 2019, la rugămintea premierului Viktor Orban către președintele Vladimir Putin, ca parte a planului de a face din capitala Ungariei un centru financiar global.

Citește și: Maia Sandu: „Rusia încearcă să-şi pună la Chişinău o guvernare prorusă”