- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Structura anului şcolar s-ar putea schimba anul viitor. S-ar putea renunţa la împărţirea pe module după un an

14 Oct, 14:36 • Andrei Alina
Nici nu s-a încheiat bine primul modul din anul şcolar 2022 - 2023, că deja se discută despre schimbarea structurii anului școlar. Noul ministru al Educaţiei, Ligia Deca, a anunţat că va face o evaluare după un an pentru organizarea pe cinci module a anului școlar, urmând a decide care va fi structura anului şcolar viitor.
Structura anului şcolar s-ar putea schimba anul viitor. S-ar putea renunţa la împărţirea pe module după un an

Ministerul Educaţiei, Ligia Deca, a dat de înţeles, joi, într-o conferinţă de presă, că structura anului şcolar ar putea fi din nou modificată la un an după ce fostul ministrul Sorin Cîmpeanu a decis renunţarea la semestre şi organizarea anului şcolar în cinci module despărţite de tot atâtea vacanţe.

Ligia Deca a anunţat, în prima sa conferinţă de presă în calitate de ministru al Educaţiei, că va păstra măsurile introduse anul acesta, precum organizarea modulară a anului școlar, dar că această măsură va fi evaluată după un an de zile. Ministrul a lăsat să se înţeleagă în cazul în care în urma analizei se constată că schimbarea nu a adus beneficii, structura anului şcolar ar putea fi modificată din nou.

Voi păstra măsurile care au intrat în vigoare anul acesta, de exemplu organizarea modulară a anului școlar, și vom analiza această formulă după un an de la implementare„, a transmis ministrul Educaţiei, Ligia Deca.

Ligia Deca

 

Pe de altă parte, noul ministru al Educaţiei a spus că îşi doreşte predictibilitate, un principiu de la care nu va abdica atâta timp cât este ministru.

„Pot garanta că MEN, cât voi fi eu ministru, nu va abdica de la principiul predictibilităţii. S-a înţeles în spectrul politic nevoia de a nu mai suprinde comunităţile şcolare şi a da timp celor care susţin examene importante”, a mai completat Deca.

Anul şcolar 2022 – 2023 este primul an şcolar structurat în cinci module despărţite de cinci vacanțe.

Citeşte şi: Premierul Ciucă transmite primele cerințe pentru Ministrul Educației, Ligia Deca

Structura anului școlar 2022 – 2023

  • Modulul 1 de învățare : 5 septembrie – 21 octombrie
  • Vacanța de toamnă: 24-30 octombrie
  • Modulul 2: 31 octombrie – 22 decembrie
  • Vacanţa de iarnă: 23 decembrie – 8 ianuarie 2023
  • Modulul 3: Va începe în 9 ianuarie și se va derula până în luna februarie
  • A treia vacanță – de o săptămână – poate fi acordată în a doua săptămână, în a treia săptămână sau în a patra săptămână din februarie, la decizia fiecărui inspectorat școlar
  • Modul 4: Începe după vacanța din februarie și se va desfășura până în preajma sărbătorilor de Paște
  • A patra vacanță : 8 aprilie –23 aprilie
  • Modulul 5, ultimul: 24 aprilie – 16 iunie
  • Vacanța de vară – 17 iunie – 4 septembrie

 

  • Programul național „Școala altfel” și Programul „Săptămâna verde” vor avea loc între 27 februarie și 16 iunie 2023, timp de câte 5 zile consecutive, perioada urmând să fie decisă în funcție de fiecare unitate de învățământ.

Citeşte şi: Vouchere noi de la guvern pentru milioane de români. Cine sunt beneficiarii şi pentru ce vor putea folosi cei 210 lei

 

Structura anului şcolar. Când are loc vacanţa mobilă pentru elevii din Bucureşti şi în celelalte judeţe

O premieră în anul școlar 2022 – 2023 este şi vacanța „mobilă” din februarie. Fiecare judeţ a decis independent săptămâna de vacanţă dintre modulele 3 şi 4. Au avut de ales o vacanţă de o săptămână în perioada 6 – 26 februarie.

Astfel, 30 dintre județe vor avea vacanța mobilă din februarie 2023 în a patra săptămână din februarie, respectiv 20 – 26 februarie 2023.

Zece județe au decis ca elevii să fie în vacanță în a treia săptămână din februarie, respectiv 13 – 17 februarie. Cele zece județe sunt Argeș, Bihor, Bistrița-Năsăud, Călărași, Cluj, Dâmbovița, Gorj, Hunedoara, Teleorman, Prahova.

Totodată, elevii din Ilfov și Suceava vor fi în vacanță în a doua săptămână a lunii februarie, 6 – 10 februarie 2023.