- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Studenții care primesc burse sociale pot beneficia de vouchere de 1.500 de lei și de plata chiriei. De când intră în vigoare modificările

12 Feb, 10:08 • Claudia Simion
Studenții cu burse sociale ar putea să beneficieze de vouchere în valoare de 1.500 de lei și le fie asigurată plata chiriei, începând din anul universitar 2023-2024. Anunțul a fost făcut de ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), Marcel Boloș. „Sunt 50.000 de studenți care ar urma să beneficieze de aceste facilități, începând cu anul universitar următor.”
Studenții care primesc burse sociale pot beneficia de vouchere de 1.500 de lei și de plata chiriei. De când intră în vigoare modificările

Vin vești excelente pentru studenții care primesc burse sociale. Ei pot beneficia de vouchere de 1.500 de lei și de plata chiriei. Sistemul e folosit deja în învățământul preuniversitar și urmează să se întâmple și când vine vorba de studenți.

Noi burse pentru studenți

În anul școlar 2022-2023 sunt 405 mii de elevi beneficiari, conform Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene. Pentru 160.000 au fost virații banii în perioada septembrie-noiembrie. 190.000 au primit cei 500 de lei la sfârșitul lunii decembrie, iar restul de 55.000 în primăvară, conform ministrului Boloș.

Citește și Cum au fost afectați studenții de pandemie? Anton Hadăr: „Vă pot spune cu certitudine că vom avea serii de absolvenţi mai slab pregătiţi decât i-am avut vreodată”

Și studenții vor fi vizați de acest proiect de ordonanță de urgență, prin intermediul căruia se schimbă regulile pentru acordarea voucherelor educaționale pentru copiii din mediile vulnerabile, a mai spus Boloș.

Oricum, intenționăm ca studenții beneficiari de burse sociale să aibă vouchere. Pentru ei, intenționăm să fie de 1.500 de lei valoarea voucherului și, dacă putem, să le subvenționăm chiria celor care sunt din familii defavorizate, care au o stare materială mai precară”, a afirmat ministrul.

Citește și Cum poți să îți gestionezi bugetul mai bine? Sfaturi utile pentru studenți și cum să folosească banii în favoarea lor

Întrebat despre numărul studenților care ar urma să beneficieze de vouchere și de plata chiriei, Marcel Boloș a precizat:

Sunt 50.000 de studenți care ar urma să beneficieze de aceste facilități, începând cu anul universitar următor (2023-2024 – n.red). (…) Plaja aceasta a chiriilor o să fie de la taxa pentru căminul studențesc și până la un anumit plafon pentru chirie pe care să-l decontăm, în baza contractului de închiriere și în baza documentelor justificative pe care le prezintă. Ideea este să avem ca grup țintă atât elevii, cât și studenții identificați din familiile cu o stare materială precară și să-i putem sprijini în activitățile educaționale”.

Conform Consiliului Național pentru Finanțarea Învățământului Superior (CNFIS), în anul universitar 2019-2020 erau 36.324 de studenți care aveau bursă socială. În anul universitar 2018-2019 erau 26.433 de beneficiari de burse sociale.