- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Studiul care arată cât de copleșiți sunt românii de scumpiri. Doar 50% dintre oameni mai lasă bacșiș la restaurante. Reducerile de preț sunt la mare căutare

04 May, 19:59 • Lupu Alexandra
Cel mai recent studiu arată că românii sunt sufocați de scumpiri. Doar 50% dintre ei mai lasă bacșiș la restaurant.
Studiul care arată cât de copleșiți sunt românii de scumpiri. Doar 50% dintre oameni mai lasă bacșiș la restaurante. Reducerile de preț sunt la mare căutare

Dacă vorbim despre numărul oamenilor care lasă bacșiș la restaurant în 2023, se pare că diferența este una majoră față de 2019. Acest lucru demonstrează că românii sunt sufocați de scumpiri. Așa cum arată primele informații relatate de antena3.ro, doar 50% dintre persoane mai lasă bacșiș atunci când ies în oraș.

Românii nu mai lasă bacșiș la restaurant

După pandemie, o criză energetică și un război declanșat în Ucraina, se pare că românii sunt sufocați de scumpiri. Cel mai recent studiu realizat de Hospitality Culture Institute arată că doar 50% dintre persoanele care iau masa în oraș mai lasă bacșiș. Diferența este una majoră față de 2019, atunci când 90% dintre românii care mergeau la restaurant lăsau bani în plus în marile centre urbane.

Mai mult decât atât, studiul realizat de Hospitality Culture Institute arată care sunt preferințele românilor la ora actuală. Concret, atunci când vine vorba despre locația restaurantului, 93% apreciază calitatea produselor, 90% calitatea servicii, iar în cele din urmă, 85% apreciază diversitatea produselor alimentare.

La fel de bine, cel mai recent studiu arată că 45% dintre români sunt interesați ca restaurantul să propună cât mai multe oferte și reduceri de preț la nivelul preparatelor. Astfel, oamenii care merg în oraș caută costuri care să fie radical mai mici decât cele deja practicate de competitori.

Te-ar putea interesa și următorul subiect: Șpagă la ANAF! Șeful agenției a anunțat că elimină rând pe rând angajații care iau mită. „Este o armată de oameni”

Restaurant
Restaurant

În ceea ce privește bacșișul din restaurante, o nouă lege a intrat în vigoare încă de la începutul acestui an, care are în vedere ilustrarea separată pe bon și fiscalizarea banilor pe care românii aleg să îi lase în plus în restaurant. Legea arată că bacșișul se referă la orice sumă lăsată voluntar de client, în plus față de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de către operatori.

Ca urmare a acestei legi, oamenii care lasă bacșiș la restaurant trebuie să primească un bon în care să apară atât suma aferentă consumației, cât și cea lăsată în plus, în mod voluntar. În ceea ce privește valoarea bacșișului, operatorii de restaurante pot trece pe bon mai multe variante din care clientul să aleagă, precum 5, 10 și 15% din valoarea consumației. Mai mult decât atât, prevederea implementată de la 1 ianuarie 2023 spune că bacșișul nu trebuie să depășească 15% din suma aferentă bunurilor livrate sau serviciilor prestate de către operatori.

„Valoarea bacşişului este situată între 0 şi 15%. Clientul alege ce şi cât vrea să plătească. Noi, spre exemplu, pe bon, avem doar varianta de 10%, dar e la alegerea clientului dacă vrea această sumă, dacă vrea alta sau dacă nu vrea să lase bacşiş”, explica la momentul respectiv Dragoş Petrescu, fondatorul lanţului de restaurante City Grill.

„Clientul alege acum nu doar cât, ci şi în ce formă plăteşte bacşişul. E posibil să vrea să plătească totul pe card, dar e posibil ca în continuare să achite nota cu cardul şi bacşişul să îl lase cash. În acest caz, trebuie făcut un bon separat pentru bacşiş”, adăuga Petrescu.

Citește și despre următorul subiect: Bătaie pe postul de mecanic la Metrorex. Candidați prinși că au dat șpagă 7.500 de euro pentru a ocupa postul