- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Succesiune gratuită pentru români! Când ar putea moștenitorii să aibă acest beneficiu

02 Aug, 17:33 • Bumbeneci Diana
Succesiune gratuită în cazul unor români. Documentele necesare pentru moștenitori.
Succesiune gratuită pentru români! Când ar putea moștenitorii să aibă acest beneficiu

Un nou proiect de lege prin care prima ieșire din indiviziune a bunurilor imobile, categorie în care se numără și terenurile agricole, se află în procedura parlamentară. Dacă documentul legislativ va primi un vot pozitiv al Executivului condus de social democratul Marcel Ciolacu, atunci moștenitorii vor putea realiza succesiunea la nivelul primăriilor, în mod gratuit, lipsit de taxe.

Cazurile în care românii pot avea parte de succesiune

Deputatul Florin Barbu, noul ministru al Agriculturii este inițiatorul acestui proiect de lege ce își dorește ca procesul de succesiune să fie gratuit. Oficialul a explicat că această lege a luat naștere din necesitatea și din dorința de a continua și finaliza procedurile de cadastrare și intabulare a tuturor imobilelor din România.

Potrivit oficialului, la ora actuală, acest proiect de lege se află la Comisia de Agricultură și la Comisia Juridică din Camera Deputaților, iar pentru ca acesta să fie adoptat și să intre în vigoare trebuie să primească votul Parlamentului, după care va fi promulgat de președintele Klaus Iohannis.

Continuarea și definitivarea procesului de intabulare a terenurilor agricole, inclusiv prin măsuri de sprijin în vederea finalizării succesiunilor- proiectul de lege se află la Comisia de Agricultură și la Comisia Juridică din Camera Deputaților.

Citește și: Georgiana Lobonț a pierdut sarcina! Anunțul trist făcut de artistă în urmă cu câteva momente: „Am primit această veste ca pe un trăsnet. Mi-aș fi dorit acest bebeluș cu tot sufletul

„Este un prim pas. Ideea mi-a venit din teritoriu, fiind deputat de Olt, discutând cu foarte mulți oameni în zona de sud. Și vă dau un exemplu: în Corabia există un singur notar care are 22 de unități administrativ-teritoriale, iar programarea pentru o taxă de succesiune durează. Oamenii au fost programați până în anul 2026-2027. Dacă vrem să realizăm ceva în agricultură, dacă vrem să facem comasarea terenurilor, haideți să lăsăm unitățile administrativ-teritoriale, secretarii primăriilor să facă acest proiect, acest prim plan de ieșirea din indiviziune a fiecărui moștenitor”, a spus Florin Barbu, relatează wowbiz.ro.

Vezi și: 1 august vine cu cele mai mari schimbări în România. Guvernul anunță modificările uriașe care vor avea loc începând de mâine

documente succesiune
documente succesiune

Conform sursei citate, membrii familiei persoanei ce a decedat, ce își doresc să beneficieze, în mod legal, de bunurile pe care le-a avut, trebuie să aducă mai multe documente necesare pentru acest proces. Moștenitorii trebuie să meargă la un notar, în care să fie prezente următoarele documente:

  • Actele de identitate ale moștenitorilor.
  • Certificat de deces al persoanei pentru care se face succesiunea.
  • Certificat de naștere și căsătorie pentru soțul supraviețuitor, dacă este nevoie.
  • Certificat de naștere și de căsătorie, după caz, dar și alte acte de identitate pentru moștenitori.
  • Acte de proprietate pentru bunurile lăsate moștenire.
  • Testamentul, dacă există.
  • Certificat de atestare fiscală care demonstrează că persoana decedată nu are datorii la bugetul local sau la bugetul de stat.
  • Certificat fiscal automobil, eliberat de Administrația Financiară.
  • Certificat acționar, carnete CEC, conturi, depozite bancare (extras de cont sau contract de depozit)
  • Act concesiune pentru locul de veci,
  • Adeverință cu valoarea locului de veci, eliberată de Administrația Cimitirelor sau de Parohie

În urma decesului unei persoane, cei ce au dreptul la moștenire sunt: soțul supraviețuitor, descendenții (copiii defunctului, copiii copiilor acestora și așa mai departe, fără limitare cu privire la gradul de rudenie), ascendenții (părinții, bunicii și așa mai departe), colateralii până la gradul al patrulea inclusiv (unchi, mătuși ai defunctului, veri primari și frații și surorile bunicilor defunctului).

Vezi și: Noi orașe adăugate pe harta dezvoltatorilor de spații de retail în 2023. Ce zone din România au cucerit piața

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult