- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Suma alocată pentru funcționarea Aeroportului Internațional Brașov-Ghimbav

01 Mar, 20:07 • Gorgorin iulia
Aeroportul Internațional Brașov-Ghimbav este primul aeroport construit de la zero în ultimii 50 de ani. Consiliul Județean Brașov a aprobat marți, în ședință ordinară, bugetul pe anul în curs al Regiei Autonome Aeroportul Internațional Brașov – Ghimbav.
Suma alocată pentru funcționarea Aeroportului Internațional Brașov-Ghimbav

Construcția Aeroportul Internațional Brașov-Ghimbav a costat peste 130 de milioane de euro. Aeroportul din Brașov ar urma să fie deschis la jumătatea lunii iunie a anului 2023. Mai exact, aeroportul de la Ghimbav va deveni funcțional după data de 15 iunie.

Citiți și: Veste bună despre Aeroportul Brașov-Ghimbav! Anunțul făcut de CNAIR

Ce sumă a alocat CJ Braşov pentru funcţionarea Aeroportului Internaţional Braşov-Ghimbav

Brașov
Brașov

Consiliul Județean Brașov a aprobat marți, în ședință ordinară, bugetul pe anul în curs al Regiei Autonome Aeroportul Internațional Brașov – Ghimbav, în sumă de 27,5 milioane de lei, anunță Agenția de presă Rador, citată de profit.ro

„Valoarea bugetului pe care îl alocăm Regiei este de 27.595.922 lei, bani necesari funcţionalizării Aeroportului Internaţional Braşov-Ghimbav. Practic, odată cu aprobarea bugetului, Regia care administrează Aeroportul îşi intră oficial în atribuţii şi începe activitatea”, a anunțat Adrian Ioan Veștea, președintele Consiliului Județean Brașov.

Banii sunt destinați cheltuielilor de funcționare, de exploatare și cu personalul care va fi angajat în complexul aeroportuar.

În cadrul ședinței s-a discutat și despre platforma de parcare a aeronavelor, care, conform masterplanului pe termen lung, cuprinde 14 locuri.

Până acum, au fost realizate doar trei locuri de parcare pentru avioane.

“Sunt trei locuri de parcare. La vremea respectivă am gândit ca acestea să poată acomoda peste un milion de pasageri. Din punct de vedere al proiectului Aeroportului Brașov, am gândit totul modular. În timp, se pot extinde până la 14 locuri de parcare. Nu am considerat de cuviință să facem o astfel de investiție acum, fiindcă nu am avut resursa financiară și nici nu era necesar să avem o extindere a acestor locuri de parcare”, a precizat președintele CJ Brașov.

Autoritățile din Brașov estimează ca Aeroportul din Ghimbav va avea trafic de 150.000 de pasageri în primul an de funcționare.

Primul zbor de probă de pe Aeroportul Internațional Brașov-Ghimbav a fost încheiat cu succes anul trecut. Avionul a decolat de pe Aeroportul Băneasa din București a fost primul avion care a aterizat pe cel mai nou aeroport din România. Serviciul de verificare în zbor a fost efectuat de o echipă formată din specialişti ai Autorităţii Aeronautice.

De asemenea, Alexandru Anghel, director RA Aeroportul Internațional Brașov anunța în decembrie 2022, că până în 8 martie vor fi finalizate zborurile de verificare, iar apoi, vor urma trei luni în care rezultatele vor fi introduse în sistemul AIRAC – Aeronautical information regulation and control.

Aeroportul de la Ghimbav se află la o distanță de 12 km de Brașov, iar pista va avea o lungime de 2820 m o lățime de 45 m.

Citiți și: Primul avion care va ateriza pe aeroportul din Brașov va fi unul TAROM. Aeroportul ar urma să fie deschis în iunie 2023!