- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Sute de mii de români bagă mai mulți bani în buzunar începând de luna asta! Salariu minim pe economie a fost majorat. Toți angajatorii trebuie să respecte

24 Jan, 13:06 • Cornel Ghimeșan
Angajatorii trebuie să țină cont de faptul că începând cu 1 ianuarie 2024 salariu minim pe economie a fost majorat și, în plus, au obligativitatea de a majora salariile persoanelor cu veniituri minime, care au vechime de doi ani în firmă.
Sute de mii de români bagă mai mulți bani în buzunar începând de luna asta! Salariu minim pe economie a fost majorat. Toți angajatorii trebuie să respecte

Peste 400.000 de angajați din România ar urma să beneficieze de creșteri salariale începând cu 1 ianuarie 2024, conform unei obligații impuse angajatorilor. În special, salariații cu venituri reduse ar trebui să înregistreze o creștere a salariului minim pe economie începând cu aceeași dată, având ca scop atenuarea impactului inflației și îmbunătățirea condițiilor de trai pentru această categorie de angajați.

Citește și: Garsonieră de 22 de metri pătraţi, vândută în Cluj-Napoca la preţ de apartament cu trei camere

Această inițiativă a fost promovată pentru a echilibra nevoile angajaților cu stabilitatea economică, iar guvernanții au evidențiat în repetate rânduri importanța acestei măsuri. Obligația de a majora salariile minime după o perioadă de 24 de luni în care au fost înghețate la același nivel va rămâne în vigoare și după 1 ianuarie 2024, conform unui comunicat recent publicat de Inspecția Muncii pe site-ul propriu.

Chiar dacă această obligație a fost prevăzută în Codul Muncii încă din 2021, a creat dificultăți angajatorilor în ultimele săptămâni. Inspecția Muncii a subliniat că perioada de 24 de luni se calculează începând cu 1 ianuarie 2022, impunându-le angajatorilor să majoreze salariile de bază pentru cei angajați cu salariul minim pe economie înainte de 2022 începând cu 1 ianuarie 2024.

„Astfel, tuturor salariaților angajați cu salariul minim pe economie, anterior anului 2022, trebuie să li se mărească salariul de bază începând cu 01.01.2024. Pentru salariații angajați după data de 1 ianuarie 2022 inclusiv, se vor calcula individual 24 de luni de la data angajării, urmând ca aceea să fie data de la care trebuie majorat salariul”, au scris reprezentanții Inspecției Muncii, potrivit avocatnet.ro.

Astfel, conform Codului Muncii, angajatorii sunt obligați să țină un memento intern pentru fiecare angajat cu salariul minim pe economie. De exemplu, în cazul unui angajat cu salariul minim și un contract începând cu 1 februarie 2022, este imperativ ca acesta să beneficieze de o majorare a salariului cel târziu până la 1 februarie 2024, în conformitate cu reglementările legale.

Această limită de 24 de luni nu trebuie respectată doar în ianuarie 2024, ci și în perioada care urmează. Prin urmare, angajatorii și cei responsabili de salarizare sunt obligați să acorde o atenție constantă acestei obligații, pentru a evita potențiale sancțiuni.

Este posibil ca această schimbare legislativă să determine angajatorii să evite fixarea salariului minim în contracte, optând în schimb pentru sume ce depășesc ușor această valoare. Prin aceasta, aceștia pot asigura respectarea reglementărilor și evitarea potențialelor probleme în cadrul controalelor efectuate de Inspectoratul Teritorial de Muncă.

Citește și: Avion militar Ilyushin-76, cu 74 de persoane la bord, prăbușit în Belgorod. Rușii spun că la bord se aflau mulți ucraineni capturați

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult