- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Sute de persoane care lucrează în sectorul public din România se confruntă cu amenințarea pierderii locurilor de muncă

19 Sep, 13:41 • cristian.barbu
Astăzi, Comisia pentru Administrație și Muncă urmează să prezinte un raport colectiv referitor la modificările propuse pentru Codul Administrativ, care vizează restricționarea numărului de secretari de stat la cel mult patru pentru fiecare minister.
Sute de persoane care lucrează în sectorul public din România se confruntă cu amenințarea pierderii locurilor de muncă

Reforma majoră în ceea ce privește cheltuielile guvernamentale este încă subiectul unei dezbateri intense, fără a se ajunge la un consens decisiv.

Dacă proiectul nu va primi aprobarea Senatului până la 10 octombrie, acesta va fi transmis tacit la Camera Deputaților, unde va fi luată o decizie finală.

Pe fondul acestor schimbări, se așteaptă ca mai mulți secretari de stat să-și încheie mandatul în ministere, dacă propunerile vor fi aprobate de comisiile specializate. Conform noilor reguli, numărul de secretari de stat în cadrul fiecărui minister va fi limitat la maxim patru. Până în prezent, există ministere care au chiar de trei ori mai mulți secretari de stat decât limita propusă, iar numărul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani.

Citește și: Pensii 2023. Veşti bune pentru angajaţii aflaţi în pragul pensionării. Şeful Casei de Pensii a făcut anunţul: „Acest tip de contracte au adus venituri imediate pe termen scurt”

În urma acestor modificări, se estimează că aproximativ 200 de secretari de stat și subsecretari de stat vor părăsi funcțiile în cadrul administrației publice.

Ministerul Afacerilor Interne, de exemplu, dispune de zece secretari de stat, din care șase sunt susceptibili să își încheie mandatul. În domeniul Educației, sunt în funcție opt secretari de stat, în cadrul MIPE sunt tot opt, iar jumătate dintre aceștia ar urma să părăsească posturile. La Ministerul Transporturilor, activează șapte secretari de stat, iar în cadrul Ministerului Mediului sunt șase.

Între 2010 și prezent, numărul secretarilor de stat s-a înmulțit de zece ori, aducând în instituții cel puțin un nou angajat în fiecare an.

Ministerele cu cea mai extinsă echipă de lucrători în domeniul public

  • „MAI: 10 secretari de stat – cei mai mulţi – 6 dintre ei ar urma să plece acasă
  •  Educaţie: 8 secretari de stat – jumătate ar trebui să plece acasă
  •  MIPE: 8 secretari de stat – jumătate ar trebui să plece acasă
  •  Transporturi: 7 secretari de stat
  •  Mediu: 6 secretari de stat.”

Vezi și: Document oficial. Guvernul a publicat forma finală a Legii privind măsurile fiscale