- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Tărăboiul în sistemul educației a început! Reacția oficială a ministrului Educației, Ligia Deca „Noi susţinem o salarizare decentă şi motivantă pentru toate cadrele didactice”

16 May, 17:07 • Constantin Cristina
Ministrul Educației, Ligia Deca a început negocierile cu reprezentanții sindicatelor, după ce aceștia au anunțat startul protestelor în sistemul educației.
Tărăboiul în sistemul educației a început! Reacția oficială a ministrului Educației, Ligia Deca „Noi susţinem o salarizare decentă şi motivantă pentru toate cadrele didactice”

Ligia Deca, ministrul Educației, încearcă să țină sub control situația creată de profesorii nemulțumiți de salariile lor și a început negocierile cu reprezentanții sindicatelor, a transmis stiripesurse.ro.

Citește și: Protestul AUR s-a lăsat cu amenzi usturătoare de peste 50.000 de lei pentru participanți. Jandarmii au aruncat cu sancțiuni în urma încălcării prevederilor legale

Tărăboiul în sistemul educației a început! Reacția oficială a ministrului Educației, Ligia Deca

„Noi am discutat împreună cu reprezentanţii federaţiilor sindicale din învăţământ, pe 9 mai am avut şi o întâlnire cu toţi liderii la Ministerul Educaţiei. Ne-au prezentat revendicările. Ministerul Educaţiei a colaborat cu federaţiile şi a lucrat împreună cu ele la o grilă pentru viitoarea lege a salarizării, o grilă care să se aplice sectorului învăţământ, am şi transmis-o către Ministerul Muncii, pentru a se putea începe discuţiile cu fiecare sector în parte, în vederea realizării unui draft de lege a salarizării unitare.

Noi susţinem o salarizare decentă şi motivantă pentru toate cadrele didactice, însă considerăm că dialogul este soluţia pentru această chestiune. Ştim că legea salarizării este şi jalon în PNNR. Sunt convinsă că se va avansa pe acest subiect şi nu cred că ar trebui pusă în pericol în niciun fel structura anului şcolar sau procesul educaţional”, a afirmat Ligia Deca.

Pentru că examenele importante pentru elevi se aproprie, iar profesorii au pornit un întreg protest, s-a pus problema de înghețarea anului școlar, însă Ligia Deca este sigură că pe baza unui dialog constructiv totul se va rezolva.

„Eu sunt convinsă că va exista un dialog constructiv. Noi vom face toate eforturile şi, din punctul de vedere al Ministerului Educaţiei, noi vom lupta atât pentru o salarizare decentă, cât şi pentru ca anul şcolar să se desfăşoare în condiţii optime şi să finalizeze aşa cum e structura prevăzută”, a precizat ministrul Educaţiei.

Ligia Deca a fost întrebat în legătură și cu salariile profesorilor, dacă au șanse de majorare, însă a răspuns că această decizie ține de coaliția de guvernare pe care trebuie să o ia în dialog cu reprezentanții federațiilor sindicale.

Ligia Deca, Ministrul Educației
Ligia Deca, Ministrul Educației

Mai mult, Deca a primit întrebarea ce poate face Ministerul Educației pentru a-i mulțumi pe profesori.

„Astăzi am semnat ordinul de ministru privind componenţa echipei de negociere a contractului colectiv de muncă. Federaţiile sindicale mi-au solicitat, conform legii, demararea negocierilor pentru contractul colectiv de muncă în învăţământ.

Am semnat acest ordin de ministru chiar astăzi şi vom invita în zilele următoare reprezentanţii federaţiilor sindicale pentru a demara discuţiile pe această componentă. Contractul colectiv de muncă are prevederile specifice sectorului învăţământ şi suntem convinşi că prin dialog cu reprezentanţii federaţiilor sindicale vom găsi cele mai bune formule. De altfel, aceasta era şi principala revendicare pe care federaţiile o aveau faţă de Ministerul Educaţiei, să demarăm această discuţie.

Mai sunt şi alte chestiuni care ţin de sporuri, de măriri punctuale, de ore suplimentare numai că aceste chestiuni sunt stabilite prin acte normative la nivelul Guvernului, hotărâri de Guvern şi trebuie iniţiate eventuale modificări de către Ministerul Finanţelor. Suntem în dialog cu toţi partenerii noştri şi instituţional şi cu partenerii din zona federaţiilor sindicale pentru a identifica soluţii la revendicări”, a declarat Ligia Deca.

Reprezentanții federațiilor sindicale din educație au anunțat că vor începe protestele de miercuri între orele 11:00 și 13:00, iar că examenele vor avea de suferit în urma grevei. Decizia de a recurge la protest a fost luată în urma referendumului organizat de organizaţiile sindicale în rândul angajaţilor din sistem.

Salariaţii din învăţământ solicită majorarea salariilor, investiţii în baza materială a şcolilor, eliminarea birocraţiei, dar şi măsuri pentru ca incidente violente să nu mai aibă loc în şcoli. Sindicaliştii fac apel la părinţi să nu trimită copiii la şcoală de luni.

Alte articole: Deși elevii sunt pregătiți din ce în ce mai slab, profesorii au ieșit din nou în stradă! Protestatarii cer salarii mai mari