- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Țările UE au bătut palma! Vor face achiziții comune de armament în valoare de 300 de milioane de euro

28 Jun, 19:28 • Constantin Cristina
Țările UE s-au pus de acord și au încheiat înțelegerea politică ce prevede Regulamentul de instituire a instrumentului de consolidare a industriei europene de apărare prin achiziții publice comune (EDIRPA). Valoarea bugetului este de 300 de milioane de euro.
Țările UE au bătut palma! Vor face achiziții comune de armament în valoare de 300 de milioane de euro

A fost încheiat un acord politic între statele UE, între Parlament și Consiliul Uniunii Europene, ce prevede achiziții comune de armament în valoare de 300 de milioane de lei, a transmis capital.ro.

Înțelegerea cu privire la Regulamentul de instituire a instrumentului de consolidare a industriei europene de apărare prin achiziții publice comune (EDIRPA) a fost luată marți.

Citește și: Oficial! România relansează producția de armament. Specialiștii MApN sunt detașați în fabricile de armament

Comisia a salutat acordul statelor UE cu privire la achiziții publice comune de echipamente militare. Bugetul alocat este de 300 de milioane de euro, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.

Țările UE au bătut palma! Vor face achiziții comune de armament în valoare de 300 de milioane de euro

„Acest acord politic marchează un eveniment important pentru integrarea apărării europene. Cu ajutorul EDIRPA, vom oferi un stimulent prin intermediul bugetului UE pentru a încuraja statele membre să achiziţioneze împreună produsele de apărare de care au nevoie urgentă.

armament
armament

Acest lucru va oferi previzibilitate şi vizibilitate industriei de apărare şi va contribui la extinderea şi accelerarea capacităţilor de producţie. EDIRPA este esenţial pentru ajutorul nostru imediat acordat Ucrainei şi pentru refacerea unor părţi din stocuri în statele membre. Ne aşteptăm acum la un acord rapid cu privire la Actul privind sprijinirea producţiei de muniţii, pe care l-am prezentat în mai 2023”, a declarat comisarul pentru piața internă, Thierry Breton.

De asemenea, acest acord va aduce după sine reducerea costurilor, deoarece EDIRPA va stimula statele membre să achiziționeze în comun cele mai critice și urgente armamente din industria apărării, în ciuda faptului că, Ucraina a fost invadată în mod nejustificat de către Rusia.

Mai mult decât atât, înțelegerea reprezintă un pas important în domeniul apărării pentru că ofertă o mai mare previzibilitate industriei europene de apărare, dezvoltându-se, astfel încât să își sporească capacitatea de producție.

EDIRPA va susține statele membre și și-a propus să cheltuie cel puțin 35% din bugetul propriu pentru echipamente în cadrul programelor europene de colaborare. De menționat este că acest acord va sprijini în mod direct producția de muniție pentru Ucraina și pentru statele membre ale UE.

Alte articole: FOTO: Companiile de armament, la mare căutare. Acțiunile au explodat, pe fondul conflictului din Ucraina. Americanii, cei mai mari investitori