- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

FOTO: Companiile de armament, la mare căutare. Acțiunile au explodat, pe fondul conflictului din Ucraina. Americanii, cei mai mari investitori

24 Feb, 11:10 • Stefan Simion
Industria de armament se dovedește din nou, una dintre cele mai de succes din lume. Pe fondul conflictului din Ucraina, acțiunile companiile din domeniu au crescut puternic în ultimele luni. 
FOTO: Companiile de armament, la mare căutare. Acțiunile au explodat, pe fondul conflictului din Ucraina. Americanii, cei mai mari investitori

În timp ce în ansamblu, piețele financiare sunt prăbușite, pe fondul contextului economic nefericit, există anumite domenii care funcționează excelent. Printre ele, industria de armament.

După ce Joe Biden, Jens Soltenberg, Vladimir Putin și Volodimir Zelenski au declarat că pacea este departe, investitorii s-au acționat în consecință. Astfel, aproape nimeni nu se așteaptă ca războiul să se încheie prea curând. SUA și aliații săi din NATO vor furniza în continuare arme Ucrainei, deci e rost de făcut mulți bani și pentru investitori, potrivit Financial Times.

Drept exemplu, MSCI global pentru companiile din sectorul de apărare a crescut cu aproape 30% față de începutul lunii octombrie, cu 15% mai mult decât un indicator mai larg ce regrupează toate acțiunile la nivel global.

Astfel, indicele european Stoxx al companiilor din sectorul de apărare și aerospațial s-a majorat cu peste o treime în aceeași perioadă, informează Agerpres.

„În toamnă a fost o conștientizare că războiul va dura mai mult, că va fi nevoie de mai multă muniție”, spune Sven Weier, analist la banca elvețiană UBS.

Având în vedere creșterile din ultimul trimestru al anului trecut „credem că 2022 a fost cel mai bun an pentru acțiunile din sectorul apărării din ultimii 40 de ani”, a transmis și Robert Stallard, analist la Vertical Research Partners.

 

Americanii pompează bani la foc automat în industria de armament

 

Cei mai mari investitori în acțiunile din sectorul european de apărare cu expunere la evenimentele din Ucraina sunt în general companiile americane. Opt din primii zece acționari de la producătorul german de armament Rheinmetall sunt companii cu sediul în SUA. De asemenea, șapte acționari din top zece la grupul italian Leonardo sunt americani, iar opt din zece de la grupul britanic BAE sunt, de asemenea, din SUA.

În opinia unor analiști, performanțele spectaculoase din ultimul an ar putea să nu se mai repete și în cel de-al doilea an de război.

„Următoarele 12 luni vor fi o perioadă dificilă pentru sectorul apărării, pentru că o mare parte din veștile bune sunt încorporate deja în acțiunile companiiilor din sectorul apărării. 

Dacă perspectiva economică globală va deveni mai puțin negatică, investitorii s-ar putea orienta către sectoarele mai bine poziționate pentru a profita de pe urma revenirii”, a mai transmis analistul Robert Stallard.

Tags:
Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult