- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Taxe mai mari pentru români! Cât va fi impozitul pe clădiri și autoturisme în 2023

30 Nov, 09:42 • Cornel Ghimeșan
Consiliul Local Iași vrea să majoreze taxele și impozitele pentru clădiri și autoturisme cu 5%, începând de anul viitor. Astfel, ieșenii care dețin mașini de lux sau case în zone rezidențiale ar putea să scoată mai mulți bani din buzunar atunci când vor merge să își plătească taxele.
Taxe mai mari pentru români! Cât va fi impozitul pe clădiri și autoturisme în 2023

Consiliul Local Iași le-a pus gând rău ieșenilor cu posibilități financiare și a pregătit un proiect de hotărâre care prevede majorarea taxelor și impozitelor pentru clădiri și autoturisme. Cei care dețin autoturisme de lux sau locuințe în zone rezidențiale ar putea plăti mai mult în anul 2023, dacă proiectul va fi votat de consilierii locali. Cu toate acestea, cei care dețin un autoturism electric vor beneficia în continuare de o reducere cu 95% a impozitului, potrivit bzi.ro.

Citește și O nouă ordonanță va permite românilor să-şi poată monta panouri fotovoltaice pentru autoconsum şi să devină prosumatori nu numai în locaţia unde este consumul, ci şi în alte locaţii

Astfel, Consiliul Local Iași a propus pentru anul 2023 o majorare a contribuțiilor cu 5,1 la sută. Același proiect prevede ca valoarea impozabilă a unei clădiri să se reducă în funcție de anul finalizării acesteia. De exemplu, clădirile cu peste 100 de ani vechime să beneficieze de o reducere a impozitelor de 50 la sută, iar cele cu o vechime cuprinsă între 30 și 50 de ani au 10 la sută.

Cât vor scoate din buzunar ieșenii care au mașini de lux în 2023

Ieșenii care dețin o mașină de lux ar putea să scoată mai mulți bani din buzunar pentru impozitul lor în anul 2023 și asta pentru că contribuțiile la stat pentru autoturismele cu capacitatea cilindrică între 1.601 cm3 și 2.000 cm3, inclusiv, va crește cu un procent de 5,1 la sută.

Astfel, ieșenii ce dețin un autoturism cu această capacitate cilindrică vor plăti 176 de lei. Autoturismele cu capacitatea cilindrică între 2.001 cmși 2.600 cm3, inclusiv, vor înregistra o creștere a impozitului cu un procent de 5,1 la sută, iar valoarea acestuia va fi de 850 de lei. Cei care dețin un autoturism cu capacitatea cilindrică între 2.601 cm3  și 3.000 cm3, inclusiv, vor plăti, în anul 2023, suma de 2.223 de lei, creșterea fiind tot de 5,1 la sută.

Impozitul pentru autoturismele cu capacitatea cilindrică de peste 3.001 cm3 va fi în valoare de 5.176 de lei. Totodată, cei care dețin un autocar, microbuz sau autobuz ar putea plăti mai mult în 2023. Creșterea este în procent de 5,1 la sută pentru orice capacitate cilindrică a unui astfel de autovehicul.

Impozitul pe clădiri în Iași va crește în 2023

Începând din anul 2023, impozitul pe clădiri va crește în Iași. Astfel, pentru clădirile rezidențiale şi clădirile-anexă, aflate în proprietatea persoanelor fizice, impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote de impozitare de 0,08 la sută asupra valorii impozabile a clădirii.

Valoarea impozabilă a clădirii, exprimată în lei, se determină prin înmulțirea suprafeței construite desfășurate a acesteia, exprimată în metri pătraţi, cu valoarea impozabilă corespunzătoare, exprimată în lei/mp.

Dacă dimensiunile exterioare ale unei clădiri nu pot fi măsurate pe conturul exterior, atunci suprafaţa construită desfăşurată a clădirii se determină prin înmulţirea suprafeţei utile a clădirii cu un coeficient de transformare de 1,40.

Potrivit proiectului de hotărâre, clădirile cu cadre din beton armat, cu pereți din lemn și cele cu pereți exteriori din cărămidă vor înregistra o creștere a impozitului cu 5,1 la sută.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult