- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Taxe pe carbon. Recomandările FMI pentru a reduce deficitul bugetar

02 Feb, 21:44 • Fundeanu Madalina
Taxe noi pentru români. Fondul Monetar Internațional (FMI) a făcut câteva recomandări Guvernului de la București pentru a reduce deficitul bugetar.
Taxe pe carbon. Recomandările FMI pentru a reduce deficitul bugetar

În cadrul vizitei recente, Fondul Monetar Internațional (FMI) a făcut câteva recomandări Guvernului de la București pentru a reduce deficitul bugetar. Printre recomandările sale, se regăsesc câteva taxe noi pentru români, conform Capital.ro.

Taxe noi pentru români

Anul Nou vine cu taxe noi. Fondul Monetar Internațional (FMI) a dat câteva sugestii Guvernului de la București cu privire la reducerea deficitului bugetar. Una dintre acestea reprezintă implementarea unei taxe pe carbon, care ar duce la creșterea costului vieții.

În timpul discuțiilor despre deficitul bugetar și posibilitatea de impozitare progresivă, reprezentanții FMI au propus ca România să introducă o nouă taxă, cunoscută sub numele de taxa pe carbon. Aceasta ar urma să fie aplicată în industriile transportului și construcțiilor și ar constitui un impozit adițional pentru emisiile de carbon provenite de la mașini și clădirile noastre.

Care sunt emisiile de CO2 ale construcțiilor care folosesc gaze naturale?

  • apartament cu două camere: 2 t CO2/ an;
  • apartament cu patru camere: 3 t CO2/an;
  • casă – 120 m²: 6 t CO2/an;

80 de euro pe tona de carbon emis în atmosferă

  • taxă apartament cu două camere: 160 € (800 Lei)/ an;
  • taxă apartament cu patru camere: 240 € (1.200 Lei)/ an;
  • 480 € (2.400 Lei)/ an: taxă casă – 120 m²;

taxa pentru locuințe cu încălzire pe lemne

  • taxă casă: 120 m²;
  • 880 € (4.400 Lei)/ an;

taxa pentru emisiile de CO2 ale mașinilor

  • autoturism, 1.400 cmc: 15.000 km/ an;
  • 160 € (800 Lei)/ an;

Citește și: Taxele notariale pentru tranzacții imobiliare au crescut. Românii plătesc și cu 25% mai mult

taxe
taxe

Taxe noi pentru mașini și centrală pe gaze

Experții de la Asociația Energia Inteligentă au făcut o analiză a acestei taxe și concluziile nu sunt deloc bune. În principal, s-a constatat că un apartament cu două camere, care utilizează gaze naturale, emite aproximativ 2 tone de dioxid de carbon pe an, în timp ce un apartament cu patru camere emite în jur de 3 tone de dioxid de carbon anual. În cazul unei case izolate de 120 de metri pătrați, emisiile de dioxid de carbon se situează în jurul valorii de șase tone pe an. Prețul pentru carbonul emis în atmosferă este stabilit la 80 de euro pe tonă la nivel european.

Pentru a putea face plata acestei taxe, un apartament cu două camere ar implica un cost anual de 160 de euro, adică echivalentul a 800 de lei. Un apartament cu patru camere ar fi taxat cu 240 de euro pe an, ceea ce înseamnă 1200 de lei, în timp ce o casă ar putea atrage o taxă anuală de 480 de euro, echivalentul a 2400 de lei. Dacă încălzim o casă cu lemne, emisiile de dioxid de carbon ar putea ajunge la 11 tone pe an, generând o taxă de 880 de euro, adică 4400 de lei. În România, majoritatea gospodăriilor din mediul rural folosesc lemne pentru încălzire.

Vom fi obligați să suportăm și costurile generate de emisiile provenite de la mașini. De exemplu, o mașină cu un motor de 1400 de centimetri cubi, care parcurge aproximativ 15.000 de kilometri pe an, emite în jur de două tone de dioxid de carbon, ceea ce înseamnă o taxă anuală de aproximativ 800 de lei. Dacă această taxă este introdusă, toate transporturile de mărfuri vor deveni mai scumpe, ceea ce va conduce la o creștere a prețurilor la mărfuri.

Vezi și: Cod Silvic 2024. Pedepse mai dure pentru hoții de lemne, care vor putea fi prinși, printr-un singur click, cu ajutorul noii aplicații