- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Taxe și impozite mai mari! Când vor începe bucureștenii să scoată mai mulți bani din buzunare

22 Feb, 22:01 • Fundeanu Madalina
Taxele şi impozitele locale vor fi majorate, începând cu anul 2025, în Bucureşti. Proiectul de hotărâre este pus în dezbatere publică de Primăria Municipiului Bucureşti.
Taxe și impozite mai mari! Când vor începe bucureștenii să scoată mai mulți bani din buzunare

Taxele şi impozitele locale vor fi majorate, începând cu anul 2025, în Bucureşti, odată cu rata inflaţiei (10,40%), potrivit unui proiect de hotărâre pus în dezbatere publică de Primăria Municipiului Bucureşti, informează Agerpres.

Bucureștenii vor plăti mai mult din 2025

Potrivit Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, în cazul oricărui impozit sau taxe locale ce constă într-o anumită sumă în lei sau care este stabilită pe baza unei anumite cifre în lei, acestea se indexează, anual, până pe 30 aprilie, de consiliile locale, ţinând cont de rata inflaţiei pentru anul fiscal anterior, comunicată pe site-urile oficiale ale Ministerului Finanţelor Publice şi Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, prevede proiectul de act normativ.

Sumele indexate se aprobă prin hotărâre a consiliului local şi se aplică în anul fiscal următor. La nivelul Capitalei, această atribuţie revine Consiliului General al Municipiului Bucureşti.

Conform unei adrese a Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, pentru anul 2023 rata inflaţiei este de 10,40%.

Bonificaţia pentru plata cu anticipaţie, până pe 31 martie, a impozitului/taxei pe clădiri, terenuri şi pe mijloace de transport datorate de contribuabili este de până la 10%.

Te-ar mai putea interesa și: Drepturile de ajutor de încălzire, acordate în toamna lui 2023, vor fi menținute în plată. Ministrul Muncii: „Măsura vine în sprijinul celor aflaţi în dificultate financiară”

impozite și taxeimpozite și taxe

Cum poţi plăti taxele și impozitele în 2024

Taxele și impozitele pe anul 2024 pot fi achitate la ghișeele administraţiilor financiare sau la casieriile Direcţiilor de impozite și taxe locale. De asemenea, există și opțiunea de plată online, prin ordin de plată, prin Internet Banking sau prin intermediul „Sistemului Național Electronic de Plată Online cu Cardul Bancar” la adresa www.ghiseul.ro.

În plus, unele Direcții de impozite și taxe locale oferă posibilitatea de a plăti la Oficiile Poștale, la Oficiile CEC sau la sucursalele altor bănci comerciale. Solicitarea este gratuită – nu se va extrage nicio sumă din contul bancar.

Datele de acces pot fi solicitate online doar de către persoane fizice. Reprezentanții primăriilor reamintesc că dacă achitați până la 31 martie, beneficiați de o reducere de zece procente.

Vezi mai multe știri: Marcel Ciolacu anunță o nouă schemă de ajutor pentru IMM-uri. Guvernul va oferi ajutoare de peste 86 de milioane de lei