- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Taxele și impozitele locale sunt majorate cu aproape 14% în București. Cât vor plăti românii pentru impozitul auto, locul de parcare și locuință

24 Apr, 15:11 • Lupu Alexandra
Locuitorii din București trebuie să știe asta! Taxele și impozitele vor fi majorate cu aproape 14%. Iată când se va întâmpla totul.
Taxele și impozitele locale sunt majorate cu aproape 14% în București. Cât vor plăti românii pentru impozitul auto, locul de parcare și locuință

Taxele și impozitele locale din București vor fi majorate cu 13.8% începând cu anul 2024, potrivit unui proiect de Hotărâre de Consiliu General, care urmează să fie votat joi, 27 aprilie. Așa cum relatează economedia.ro, procentul de majorare reprezintă rata inflației din 2022. Românii care locuiesc în Capitală trebuie să se pregătească să scoată și mai mulți bani din buzunare pentru casă, locul de parcare și impozitul auto.

Taxe și impozite mai mari în București

Printr-un proiect de Hotărâre de Consiliu General, taxele și impozitele ar putea fi mărite cu 13.8% începând cu anul 2024. Acesta urmează să fie votat joi, pe data de 27 aprilie. În Referatul de Specialitate analizat de sursa citată, se menționează că pentru plata cu anticipație, până pe 31 martie 2024, se acordă o bonificație de 10%.

Citește și: Cum a obţinut o studentă anularea unei amenzi de parcare de 334 de lei cu ajutorul ChatGPT

„Conform prevederilor art. 491 din Legea 227/2015 privind Codul Fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, taxele şi impozitele locale se indexează anual, până la data de 30 aprilie, de către consiliile locale, ţinând cont de rata inflaţiei pentru anul fiscal anterior.

Astfel, pentru anul 2024, impozitele şi taxele locale se indexează cu indicele inflaţiei, respectiv 13,8%, conform informaţiilor publicate pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice și Ministerului Dezvoltarii Regionale și Administrației Publice.

Sumele indexate conform alin. (1) se aprobă prin hotărâre a Consiliului Local  și se aplică în anul fiscal urmator. La nivelul municiptului București, aceasta atribuție revine Consiliului General al Municipiului București. Conform adresei Ministerului Dezvoltarii, Lucrărilor Publice și Administrației, pentru anul 2022, rata inflației este de 13,8%”, se arată în Referatul de Specialitate.

Taxe și impozite București
Taxe și impozite București

Pentru impozitul auto, în cazul autovehiculelor cu o capacitate cilindrică de cel mult 1.600cc, șoferii vor plăti câte 9 lei pentru fiecare 200 centimetri cubi, respectiv, câte 25 pentru fiecare 200 centimetri cubi pentru mașinile ale căror motoare sunt cuprinse între 1.600 și 2.000. Totodată, pentru motoarele care au o capacitate cilindrică mai mare de 2.000 centimetri cubi și până la 2.600, fracția este de 97 lei.

Locul de parcare se poate scumpi și el, de la 300 la 600 lei, în raport cu zona în care se aplică majorarea cu aproape 14%. Ultimele informații arată că taxa pentru parcare de reședință se stabilește tot prin Hotărâre de Consiliu General pentru fiecare sector din Capitală. În schimb, pentru un apartament cu trei camere, impozitul ar putea ajunge la 290 lei, de la 230 în 2023.

Vezi și: Tarife noi la parcare în București. Șoferii trebuie să știe asta! Prețurile cresc radical