- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Tichete de creșă mai mari, începând cu aprilie 2023. Părinții vor primi mai mulți bani

13 Mar, 19:21 • Bumbeneci Diana
Tichetele de creșă vor fi mai mari pentru români! Iată câți bani vor primi părinții începând cu luna aprilie a anului 2023.
Tichete de creșă mai mari, începând cu aprilie 2023. Părinții vor primi mai mulți bani

Vești bune pentru părinții din România. Tichetele de creșă vor fi majorate începând cu luna aprilie a anului 2023 pentru anumite categorii de români.

Tichete de creșă mai mari pentru români

În primă fază, tichetele de creșă au fost majorate de la 470 de lei la 520 de lei. Conform unui proiect de ordin pus în dezbatere publică de ministerul Muncii, valoarea tichetelor de creșă va crește din nou, începând cu luna aprilie a anului 2023. Proiectul comun al Ministerului Muncii si Ministerului de Finanțe prevede ca părinții să primească 600 de lei pe lună începând cu luna aprilie a anului 2023.

Citește și: Prețul laptelui depășește orice record în România. Un litru de lapte este mai scump decât în Franța, Spania sau Belgia

Tichete de creșă pentru copii. Foto: sugestivă
Tichete de creșă pentru copii. Foto: sugestivă

„Art.1. – Pentru semestrul I al anului 2023, începând cu luna aprilie 2023, valoarea sumei lunare care se acordă sub forma de tichete de creșă, stabilită potrivit prevederilor art. 33 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1045/2018 cu modificările ulterioare, este de 600 lei.

Art. 2. – Valoarea nominală stabilită la art 1. se aplică și pentru primele 2 luni ale semestrului II al anului 2023, respectiv august 2023 și septembrie 2023.

Banii oferiți românilor care sunt eligibili la plată se pot utiliza pentru plata taxelor la creșa unde este înscris copilul și pot fi acordați pe baza livretului de familie. Tichetele sunt acordate atât angajaților din sistemul privat cât și celor din sistemul de stat.

Ce acte sunt necesare pentru a beneficia de tichete de creșă

a) cerere tip pentru acordarea tichetului de creșă;

b) actul doveditor eliberat de creșă/entitatea asimilată acesteia la care este înscris copilul;

c) documente care sa ateste calitatea de părinte, respectiv certificatul de naștere al copilului, în cazul părinților naturali, sau hotărârea judecătorească de încuviințare a adopției, in cazul copilului adoptat;

d) documente care sa ateste calitatea de tutore, respectiv hotărârea judecătorească de instituire a tutelei sau, după caz, dispoziția autorității tutelare;

e) declarație pe propria răspundere ca celălalt părinte sau, după caz, tutorele nu beneficiază de tichete de creșă, de concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv de pănă la 3 ani, în cazul copilului cu handicap;

f) alte documente solicitate de angajator.

Trebuie ținut cont că tichetele de creșă se pot cumula și cu alocația de stat pentru copii, precum și cu stimulentul de inserție, ajutorul financiar oferit pentru părinții care revin la lucru înainte de terminarea concediului maternal.

Vezi și: Un afacerist spune cât va costa, de fapt, carnea de miel. „Fermierul care vinde acum obligatoriu să îşi mai adauge la câştig trebuie să recupereze laptele”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult