- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Toți cei care stau cu chirie trebuie să știe asta. Interdicția pusă proprietarilor care închiriază locuințe

01 Oct, 13:20 • stefan.vlad
Toți cei care stau cu chirie trebuie să știe asta. Apare o nouă restrângere a drepturilor proprietarilor de apartamente din blocurile cu risc seismic I, imobile cu pericol de prăbușire în cazul unui cutremur cu magnitudine 7. Proiectul inițiat de guvern și care a trecut deja de Senat se află în dezbarere parlamentară și interzice închirierea apartamentelor în blocurile cu risc seismic I.
Toți cei care stau cu chirie trebuie să știe asta. Interdicția pusă proprietarilor care închiriază locuințe

Toți cei care stau cu chirie trebuie să știe asta. Din august 2023 este în vigoare interdicția activității comerciale și a publicității în blocurile cu risc seismic I și II, expertizate începând din 2008, alături de o altă prevedere care înlesnește introducerea blocurilor cu risc seismic în programul național de consolidare prin votul a 50+1 din numărul de proprietari, față de unanimitate, condiționare care bloca consolidările.

Citește și: Câți bani sunt dispuși românii să aloce pentru chirie în prag de an universitar. La mare căutare sunt apartamentele cu 2 camere

Toți cei care stau cu chirie trebuie să știe asta

Doar în București se află aproape 400 de imobile expertizate cu risc seismic I, majoritatea în zona centrală a orașului, în Centrul Vechi, bulevardele Magheru și Bălcescu sau Calea Victoriei.

Motivul interzicerii chiriilor în blocurile Rs I este „apărarea dreptului la viață a altor persoane”, proprietarii având posibilitatea de a adera la un program național de consolidare pentru aducerea în siguranță a construcției.

Chiar dacă ar exista contrargumente legate de încălcarea Constituției, potrivit expunerii de motive, nu se limitează dreptul de proprierare, având în vedere că proprietarul se poate folosi de bunul său potrivit destinației, ceea ce se interzice fiind doar posibilitatea cedării folosinței către terți.

Inițiativa îi aparține fostului ministru al Dezvoltării Attila Cseke (UDMR), din Guvernul Ciucă, și datează din martie 2023, după două cutremure consecutive produse la începutul anului din 13 și 14 februarie (cu magnitudine de 5,2 și 5,7) dintr-o zonă nouă ca seismicitate pentru România, Oltenia, dar și cel devastator din Turcia, de unde au reieșit deficiențe mari la construcția clădirilor.

Potrivit propunerii legislative, în legea cadru 212/2022 privind unele măsuri pentru reducerea riscului seismic al clădirilor – care reglementează programul național de consolidare, în scopul accelerării măsurilor instituite de către autorități – se introduce un alineat nou la art. 5 (3) prin care:

Se interzice închirierea sau cedarea în comodat/folosință a spațiilor cu destinația locuință din clădirile încadrate în raport de expertiză tehnică în clasa de risc seismic RsI, începând cu data încadrării în clasa de risc seismic RsI, până la terminarea lucrărilor de intervenții realizate în scopul creșterii nivelului de siguranță la acțiuni seismice a clădirii existente”, potrivit G4media.ro.