- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Toți posesorii de mașini electrice trebuie să știe asta. Din păcate, se va întâmpla de la 1 ianuarie 2024

13 Nov, 21:01 • Toma Anca
Toți posesorii de mașini electrice trebuie să știe asta. Vestea nu este tocmai una bună, deoarece proprietarii care și-au achiziționat un autoturism electric în ideea în care vor fi scutiți de anumite taxe, ei bine, asta nu se va mai întâmpla. Ele vor fi impozitate ca cele pe benzină de la 1 ianuarie 2024. Autoritățile din Elveția au luat această decizie după ce vânzările de automobile pe baterii au crescut de 6 ori în ultimii ani.
Toți posesorii de mașini electrice trebuie să știe asta. Din păcate, se va întâmpla de la 1 ianuarie 2024

Toți posesorii de mașini electrice trebuie să știe asta. Autoturismele noi vor fi impozitate de la 1 ianuarie 2024 în același mod ca orice alt automobil comercializat pe piața din Elveția, relatează tdg.ch.

Toți posesorii de mașini electrice trebuie să știe asta

Consiliul Federal a luat această decizie aproape cu unanimitate de voturi, după mașinile electrice au beneficiat începând din anul 1997 de scutiri de taxe în „Țăra cantoanelor”.

Taxă unică care va fi percepută pentru vehiculele electrice importate sau produse în Elveția de la 1 ianuarie 2024 se ridică la 4%, la fel cum este în cazul tuturor celorlalte tipuri de automobile.

Veniturile obținute din această taxă vor fi alocate Fondului pentru drumuri naționale și transporturi de aglomerare -FORTA.

În 2023, pierderea fiscală asociată scutirii de acest impozit pentru vehiculele electrice este estimată între 100 și 150 de milioane de franci elvețieni.

Citește și: Vânzările de mașini electrice în Europa par să încetinească. Șoferii așteaptă modele mai ieftine și mai bune față de cele deja existente pe piață

Top 10 cele mai vândute mașini electrice în Europa

Într-un top 10 al mașinilor electrice vândute în Europa, în care se află și Dacia Spring, patru poziții sunt ocupate de câte două modele Tesla și Volkswagen.

Piața auto europeană trece printr-un adevărat proces de reformă. Cifrele arată că mașinile electrice ocupă un spațiu la care cu greu s-ar fi putut gândi, în urmă cu mai mulți ani, producătorii de mașini, și asta în ciuda prețurilor de achiziție destul de piperate.

În primele 9 luni ale acestui an, în Europa au fost înmatriculate 1.376.273 de mașini cu emisii zero, iar cota de piață a acestor vehicule a urcat la 14% din totalul înmatriculărilor.

Într-un top 10 al vânzărilor de mașini eco, pe primul loc se află Tesla Model Y, cu prețul de 46.490 de euro, care a fost livrată într-un număr de 180.496 de unități, cu o creștere de 125% față de 2022. Tesla Model Y nu este numai liderul topului vânzărilor de mașini electrice, ci și pe prima poziție în clasamentul vânzărilor în general, fiind urmată de Dacia Sandero cu 166.675 de unități vândute, vorbind despre o creștere de 17% față de 2022.

Revenind la topul vânzărilor de mașini cu emisii zero, pe locul secund se află Volkswagen ID.4, vândut cu 51.955 de euro, model înmatriculat în 60.250 de exemplare în primele nouă luni din acest an, cu o creștere de 68,5%. Podiumul a fost încheiat de Tesla Model 3, preț 39.990 de euro, vehicul care a fost livrat în 58.364 de exemplare, cu o creștere moderată, de sub 10% față de anul trecut. (Citește AICI mai multe detalii)