- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Toți românii care au nevoie de rovinietă trebuie să știe! Se ia în calcul o nouă schimbare majoră

29 Jul, 10:30 • Bumbeneci Diana
Cât vor plăti șoferii români și de când întră în vigoare noile prețuri. Rovinieta va fi mai scumpă.
Toți românii care au nevoie de rovinietă trebuie să știe! Se ia în calcul o nouă schimbare majoră

Sunt anunțate schimbări radicale în ceea ce privește taxarea utilizării rețelei de drumuri publice din România. Modificările se vor aplica începând de la 1 ianuarie 2026, când rovinieta va fi divizată în 2 taxe distincte.

Se schimbă prețurile pentru rovinietă

Una dintre taxe, și anume rovinieta, se va aplica doar vehiculelor ușoare, în timp ce cea de-a 2-a se va aplica vehiculelor grele (TollRo).

Mai exact rovinieta se va aplica doar vehiculelor concepute și construite pentru transportul de persoane sau celor destinate transportului de marfă ce au masa totală maximă autorizată mai mică sau egală cu 3,5 tone.

Mai mult decât atât, se schimbă și modul de calcul al rovinietei. Astfel, valoarea rovinietei se stabilește în funcție de:

  • categoria vehiculului;
  • clasa de emisii poluante (Euro);
  • durata de utilizare a rețelei de drumuri naționale din România.

În același timp, durata de folosire va cuprinde durata de parcurs, precum și durata de staționare. Acum, rovinieta se stabilește doar în funcție de tipul vehiculului (autoturism, vehicul de transport marfa cu masa mai mică de 3,5 tone etc.).

taxe rovinietă
taxe rovinietă

De ținut cont este faptul că rovinieta se va aplica în continuare doar în afara localităților. O altă schimbare este în ceea ce privește rovinieta este și perioada pe care se va putea încheia începând din 2026. Mai precis, rovinieta se va putea încheia pe o zi, zece zile, 30 de zile, 60 de zile și 12 luni. Acum, rovinieta se poate încheia doar pe șapte zile, 30 zile, 90 zile sau 12 luni.

În funcție de perioada pe care se va încheia rovinieta, tariful zilnic nu va putea depăși 9% din tariful pentru 12 luni, tariful pe zece zile nu va putea depăși 12% din tariful pentru 12 luni, tariful pe 30 de zile nu va putea depăși 19% din tariful pentru 12 luni, iar tariful pe 60 de zile nu va putea depăși 30% din tariful pentru 12 luni, scrie avocatnet.ro.

mai mult, la fel ca în și în perioada de față, rovinieta se va încheia anterior utilizării rețelei de drumuri naționale. Achitarea și emiterea rovinietei vor putea fi făcute cu cel mult 30 de zile înainte de data de început a valabilității acesteia.

Ai mai putea citi: LIVE. Marcel Ciolacu anunță oficial măsurile pentru România! Ce urmează să se întâmple în sănătate și cu veniturile românilor. Guvernul înființează super-agenția AMEPIP

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult