- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Toți românii trebuie să dețină un card bancar. Plățile cash vor fi limitate începând cu data de 1 noiembrie 2023!

31 Oct, 17:06 • Oprea Alina
Noile măsuri fiscale intră în vigoare de la 1 noiembrie 2023, ceea ce înseamnă că devine aproape obligatoriu ca românii să dețină un card bancar. Aceste noi măsuri fiscale au în vedere și limitarea plăților cash, ceea ce creează un disconfort pentru cetățenii români!
Toți românii trebuie să dețină un card bancar. Plățile cash vor fi limitate începând cu data de 1 noiembrie 2023!

Este necesar un card bancar! Începând cu ziua de miercui, data 1 noiembrie 2023, vor intra în vigoare o parte din noile măsuri fiscale, printre care și limitarea plăților cash la comercianți. Plățile cash se vor putea efectua în continuare, însă se vor încadra într-un plafon de 10.000 de lei de la o persoană juridică. Mai mult decât atât, plățile fragemntate în numerar sunt interzise către furnizorii de bunuri și servicii pentru facturile ale căror valoare este mai mare de 10.000 de lei și respectiv 2.000 de lei către magazinee de tip cash and carry. Încasările între două persoane fizice se va putea efectua în limita a 10.000 de lei zilnic.

Citește mai multe despre: Românii trebuie să se pregătească! România, schimbări fiscale majore promulgate de Președintele României, Klaus Iohannis!

Plată card
Plată card

Plăți card vs. plăți cash!

Cu siguranță, cea mai întâlnită întrebare dinaceastă periaodă este de ce sumă este vorba că poate fi acceptată în cash? Persoanele fizice pot plăti până la 5.000 de lei cash în fiecare zi, nu este obligatori să dețină permanent un cont bancar cu ajutorul căruia să își efectueze plățile!

„De acum încolo trebuie să ne asigurăm că vom avea un cont la bancă și un card ca să putem face plăți, pentru că de anul viitor lucrurile devin și mai drastice din punct de vedere al limitării plăților cash.

Problema apare la companii și mai ales la cele care se află în mediul rural, acolo unde vor fi destul de multe probleme.

Sunt foarte multe localități în România care nu au internet. Oare cum se vor conecta POS-urile la internet în condițiile în care nu există semnal.”, a declarat analistul Adrian Negrescu, potrivit Antena3.

Totuși, ce se va întâmpla cu persoanele care nu dețin un cont bancar sau nu vor să dețină unul de genul acesta?

„Sunt 40% dintre români care nu au un cont bancar sau un card și pentru ei va fi o misiune aproape imposibilă să se descurce financiar cu sume mai mari de bani în perspectiva următorilor ani.

Vor fi nevoiți, până la urmă să-și facă un cont la bancă. Singura problemă e că este destul de dificil să-ți faci un cont la bancă dacă stai în mediul rural și trebuie să mergi la oraș.

Vom plăti de fiecare dată când vom face tranzacții cu cardul, firmele vor plăti comisioane între 1-3% sau poate chiar mai mult pentru fiecare tranzacție.

Mai este o problemă de acces la banii tăi, pentru că dacă ai banii pe card și bancomatul pe care îl folosești nu funcționează, lucru care în România se întâmplă foarte des, s-ar putea să ai o problemă atunci când ai nevoie de bani cash.”, a adăugat analistul, potrivit sursei citate.

De ce această schimbare?

Ajută statul să mai reducă din evaziunea fiscală. Limitează plata cu sacoșa de bani.

Guvernatorul BNR spunea că marea majoritate a românilor nu prea știu să folosească un card, nu știu ce este un cont bancar sau cum să-și gestioneze cheltuielile.

Atunci ține de interesul guvernului de a face educație financiară prin campanii.”, a concluzionat analistul economic, potrivit celor citate.

Plățile cu cardul primează
Plățile cu cardul primează

Citește mai multe despre: Undă verde pentru măsurile de austeritate. Președintele Iohannis a semnat oficial legea privind noile măsuri fiscal-bugetare