- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Toți șoferii trebuie să afle schimbarea! Cât de ușor poți primi amendă, deși mereu faci această greșeală

20 Jan, 13:34 • Bumbeneci Diana
Șoferii din România se lovesc în 2023 de un nou Cod Rutier mult mai drastic. Conform noilor reguli, amenzile vor fi aplicate pentru multe dintre greșelile pe care românii de la volan le fac destul de des.
Toți șoferii trebuie să afle schimbarea! Cât de ușor poți primi amendă, deși mereu faci această greșeală

Șoferii din țara noastră trebuie să știe că apar noi schimbări în Codul Rutier. Persoanele care se află la volan și care încalcă niște simple reguli vor primi amenzi usturătoare. Sancțiunile ajung până la 1.160 de lei și pot fi însoțite de puncte de penalizare, anunță autoritățile.

Cât de ușor poate lua un șofer amendă, conform noului Cod Rutier

Conducătorii auto care încalcă regulile de circulație vor fi aspru amendați, conform noilor prevederi din Codul Rutier. Multe dintre greșelile pe care polițiștii nu le vor mai ierta acum sunt făcute aproape zilnic de unii dintre șoferi.

Mai exact, șoferii prinși care circulă cu mașina, deși au permisul auto expirat, vor fi sancționați cu o amendă cuprinsă între 870 de lei și 1.160 lei. Mai exact, circulația pe drumurile publice cu permisul auto expirat reprezintă în țara noastră o contravenție, care se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni, conform articolului 101 din Codul Rutier.

Ai mai putea citi și: Ultimă oră! Restricții de circulație pe drumurile din România, pe 23 și 24 ianuarie

amendă șoferi
amendă șoferi

„Puteți fi sancționat cu amendă conf. Art.101. Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni (6-8 puncte de amendă sau 870 – 1.160 de lei – n.r.) următoarele fapte săvârşite de persoane fizice:

Art.35 alin.(20) Participanţii la trafic sunt obligaţi ca, la cererea poliţistului rutier, să înmâneze acestuia documentul de identitate sau, după caz, permisul de conducere, documentul de înmatriculare sau de înregistrare a vehiculului condus, documentele referitoare la bunurile transportate, precum şi alte documente prevăzute de lege”.

Mai exact, pe teritoriul țării noastre „Constituie contravenții și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni următoarele fapte săvârșite de persoane fizice: conducerea unui autovehicul cu permis de conducere a cărui valabilitate a expirat”, scrie în Codul Rutier 2023.

Un punct de amendă este calculat la 145 de lei şi în acest an. 870 de lei reprezintă șase punct de amendă, în timp ce 1.160 de lei, reprezintă opt puncte de amendă.

Cu câte puncte pot fi penalizați șoferii care sunt prinși fără permis în 2023

Art. 108 pct. 1 lit a/9: Săvârşirea de către conducătorul de autovehicul sau tramvai a uneia sau mai multor contravenţii atrage, pe lângă sancţiunea amenzii, şi aplicarea unui număr de puncte de penalizare, după cum urmează:

a) 4 puncte de penalizare pentru săvârşirea următoarelor fapte: […] 9) refuzul înmânării actului de identitate, a permisului de conducere, a certificatului de înmatriculare sau de înregistrare, a celorlalte documente prevazute de lege, la cererea poliţistului rutier, precum şi refuzul de a permite verificarea vehiculului”, este prevăzut în Codul Rutier.

Citește și: Este oficial! Interzis pentru o categorie de vehicule în Pasajul Unirii

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult