- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Tranzacția anului! Cea mai mare companie de electricitate din Grecia dispusă să cheltuie 1,8 miliarde de euro ca să cumpere Enel România.

26 Oct, 10:26 • Cornel Ghimeșan
Compania Publică de Electricitate a Greciei vrea să cumpere 70% din filiala grupului italian Enel în România. Tranzacția evaluează întreaga companie Enel România la 1,8 miliarde de euro.
Tranzacția anului! Cea mai mare companie de electricitate din Grecia dispusă să cheltuie 1,8 miliarde de euro ca să cumpere Enel România.

Compania Publică de Electricitate a Greciei (PPC) se pregătește pentru o expansiune uriașă pe piața energetică, având în plan să achiziționeze 70% din filiala grupului italian Enel în România, într-o tranzacție care evaluează întreaga companie Enel România la 1,8 miliarde euro. Enel este unul dintre cei mai mari investitori privați în domeniul energiei din România, cu operațiuni în sectorul distribuției și furnizării de electricitate, precum și al producției de energie electrică din surse regenerabile.  Companiile E-Distribuție operează rețele cu o lungime totală de aproximativ 128.000 de kilometri în trei zone importante ale țării (Muntenia Sud – inclusiv București, Banat și Dobrogea) și acoperă o treime din piața locală de distribuție.

Enel nu mai e mulțumit de piața din România

După pierderi trimestriale în cuantumul a 154 de milioane de euro, directorul financiar al Enel, Alberto De Paoli, a explicat faptul că regulile de plafonare a prețurilor din energie și cele legate de tarifele de distribuție din România afectează grav rezultate din această țară.

„Nu are sens să investești într-un mediu excesiv de punitiv”, a spus De Paoli, întrebat dacă reglementările din România ar putea afecta prezența grupului în țară.

Public Power Corporation (PPC) este cea mai mare companie de electricitate din Grecia, iar Enel este un gigant pe piețele globale de electricitate, gaze naturale și energii din surse regenerabile, activând în peste 30 de țări din lume și având o capacitate totală instalată de peste 88 GW.

Citește și:Ministrul Muncii, Marius Budăi, expune prejudiciul cauzat de Cîțu, Turcan și Ghinea: ‘Atât i-au iubit pe cetățenii români că au spus că trebuie să fie săraci pe următorii 50 de ani’

PPC operează rețelele de distribuție de energie din Grecia, dar și aproape 100 de centrale de producție. Presa din Italia anunța atunci că vânzarea de către Enel a unor active din România a revenit în actualitate, avansând și o sumă la care sunt estimate aceste active care ar urma să fie vândute (1 miliard de euro), dar și o serie de potențiali cumpărători. Printre aceștia se aflau fondurile de investiții Macquarie, GIC (Singapore) și Wren House, ultimul fiind un fond de investiții din Kuweit specializat în infrastructură.

Tranzacția anului! Cea mai mare companie de electricitate din Grecia dispusă să cheltuie 1,8 miliarde de euro ca să cumpere Enel România.
Tranzacția anului! Cea mai mare companie de electricitate din Grecia dispusă să cheltuie 1,8 miliarde de euro ca să cumpere Enel România.

Acum însă este vorba de vânzarea unui pachet majoritar către PPC. Un memorandum de înțelegere a fost deja semnat acum între cele două mari grupuri, PPC și Enel, acordul fiind evaluat la 1,3 miliarde de euro în capitaluri proprii și 70% reprezentând datoriile filialei, inclusiv împrumuturi. Discuțiile conducerii PPC cu băncile grecești Ethniki, Piraeus, Alpha Bank, Eurobank, Attica și Optima vor începe in perioada imediată, pentru finanțarea unei părți din investiție.Conform planului, PPC este de așteptat să plătească 300-400 de milioane de euro în numerar și să acopere restul din împrumuturi, potrivit unui raport din media elenă.

România este o piață pe care președintele și CEO-ul PPC, Georgios Stassis, o cunoaște, el conducând anterior operațiunile din România ale grupului italian. În iulie 2019, grecul Georgios Stassis, care se afla atunci de 3 ani și jumătate la șefia Enel România, a fost propus să preia chiar conducerea PPC, poziție în care se află și astăzi. Georgios Stassis lucra în grupul Enel din 2007, iar înainte de a deveni country manager pentru România, în februarie 2016, a fost director al Enel Green Power pentru zona Europa de Est și Egipt.

În urmă cu un an a fost anunțat că PPC intenționează să se extindă în România și Bulgaria, strângând atunci peste 1 miliard de euro de la investitori, prin majorarea de capital, pentru expansiune.   Statul grec, prin Compania de Participații și Fondul Elen pentru Privatizare (HRADF), s-a arătat gata să participe la majorare pentru a asigura menținerea procentului pachetului minoritar prevăzut prin statut (34%). Investițiile pentru perioada 2022-2026 se vor ridica la 9,3 miliarde de euro, din care 6 miliarde euro în următorii trei ani.

Alte articole: „Bănci de căldură” | Soluția pe care au găsit-o britanicii pentru a face față frigului din case! Englezii vor veni în locuri special amenajate doar să se încălzească

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult