- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Turcii de la Ussuri Capital construiesc o fabrică gigant într-un oraș din România. Investiția este uriașă, de 1 miliard de euro!

02 Apr, 14:06 • Fundeanu Madalina
Fabrica gigant a turcilor de la Ussuri Capital va fi construită aproape de portul Constanța. Investiția se ridică la un miliard de euro!
Turcii de la Ussuri Capital construiesc o fabrică gigant într-un oraș din România. Investiția este uriașă, de 1 miliard de euro!

Compania turcă de investiții Ussuri Capital are în plan ca fabrica de oțel cu emisii reduse de carbon, o investiție uriașă, de aproape 1 miliard euro, anunțată pentru România, să fie construită foarte aproape de portul Constanța, pentru a beneficia de aprovizionarea cu materii prime și de oportunitățile de export, a declarat managerul ucrainean care a fondat compania, Roman Kurashev, pentru Profit.ro.

Fabrica gigant a turcilor de la Ussuri Capital va fi construită aproape de portul Constanța

Ussuri Capital a fost fondată de Roman Kurashev, ce a avut funcții de conducere în afaceri B2B, precum Kovalska Industrial Group (Ucraina), unde a ocupat funcția de director comercial. Din anul 2006 până în 2021 a deținut diverse roluri de strategie și comerciale senior la Metinvest Holding, unul dintre cei mai mari producători de oțel și furnizori de peleți din Europa, conform sursei.

Roman Kurashev a fost co-fondator/investitor și director neexecutiv al Grupului Kovlar (2016-2022), cel mai mare furnizor ucrainean de soluții de protecție împotriva incendiilor, și director general și, ulterior, membru al consiliului de administrație și director neexecutiv al Centrului de Construcții din Oțel din Ucraina (2013-2021) .

„Pentru prima etapă CAPEX, de circa 160 de milioane de euro, suntem în faza de dezvoltare și lucrăm atât la structura de capital a tranzacției (capital propriu – datorie, surse de finanțare), cât și la locație. Ținta noastră este să fim aproape de portul Constanța, din cauza aprovizionării cu materii prime (bobine laminate la cald) și a oportunităților de export, dar nu este încă fixată și poate se vor lua în considerare și alte oportunități”, spune Roman Kurashev.

Citește și: Vești bune pentru românii din acest oraș! O fabrică uriașă se va deschide și sute de locuri de muncă vor ieși pe piață

Ussuri Capital
Ussuri Capital

În cazul în care runda de capital va fi ridicată în următoarele luni, planul companiei Ussuri Capital este acela de a pune în funcțiune instalația în termen de 24-30 de luni, în funcție de obținerea autorizațiilor și alte probleme, anunță managerul.

Uniunea Europeană va fi „un loc interesant” în următorii zece ani pentru producția de „oțel verde”, dat fiind mecanismul CBAM (taxa pe carbon introdusă de UE pentru a păstra competitivitatea producătorilor din uniune și a evita relocarea activităților în țări terțe) și alte măsuri de protecție împotriva importurilor de oțel la preț scăzut din țările asiatice, ceea ce va crea un mediu mai bun pentru producătorii locali, afirmă Roman Kurashev, pentru Profit.ro.

Ulterior, România poate profita datorită portului Constanța și pieței interne în creștere, atât pentru produse galvanizate, cât și pentru cele vopsite.

Ussuri Capital este o firmă de investiții care se concentrează pe proiecte de dezvoltare în industria siderurgică care utilizează tehnologii ecologice. Fabrica din România va produce produse din oțeț plat.

În luna martie, compania Ussuri Capital a finalizat un studiu de fezabilitate preliminar și în prezent desfășoară activități de due diligence cu privire la parcelele de teren care ar putea fi folosite pentru unitatea de producție.

Proiectul este realizat de la zero și vizează instalarea unui cuptor cu arc electric. În procesul de producție vor fi utilizate deșeuri locale. Se preconizează că uzina va fi finalizată în 2027-2030.

Cheltuielile de capital pentru prima etapă sunt estimate la 160 de milioane de euro, iar pentru cea de-a doua etapă, la 700-800 de milioane de euro. Potrivit previziunilor, în doi ani de la punerea în funcțiune a fazei 1, veniturile companiei vor ajunge la 324 de milioane de euro.

Recent, Borusan Mannesmann, cel mai mare producător de țevi de oțel din Turcia și unul dintre cei mai mari jucători pe piața de profil în Europa, parte a grupului turc Borusan, a finalizat lucrările la fabrica din România, începând producția de probă.

Vezi și: Locul superb din Europa unde primești GRATIS casă și teren doar ca să te muți acolo. Statul îți bagă și 23.000 de euro în cont dacă iei decizia asta