- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

S-a decis! Comisia Europeană oprește temporar importurile anumitor produse agricole din Ucraina. Perioada în care este valabilă restricția

02 May, 23:10 • Lupu Alexandra
Decizie de ultimă oră. Importurile anumitor produse agricole din Ucraina sunt oprite temporar. Iată până când este pusă în aplicare măsura.
S-a decis! Comisia Europeană oprește temporar importurile anumitor produse agricole din Ucraina. Perioada în care este valabilă restricția

Fermierii din Bulgaria, Ungaria, Polonia, Slovacia și România pot răsufla ușurați! Comisia Europeană a decis în decursul zilei de astăzi să oprească temporar importurile anumitor produse agricole din Ucraina, informează economedia.ro. Măsura intră în vigoare începând cu data de astăzi, 2 mai, dar mai mult decât atât, are scopul de a reduce blocajele logistice din statele menționate.

Importurile ucrainene, oprite temporar

Comisia Europeană a adoptat astăzi o măsură importantă pentru fermierii care s-au declarat afectați de produsele agricole din Ucraina. Concret, instituția menționată a decis să oprească temporar importurile de grâu, porumb, semințe de rapiță și semințe de floarea soarelui, potrivit unui comunicat de presă.

Măsura are scopul de a reduce blocajele logistice generate de produsele agricole ucrainene în Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia. Decizia intră în vigoare la data de astăzi, 2 mai, și va dura până pe 5 iunie 2023.

Vezi și: Ungaria aduce o propunere importantă pe masa Comisiei Europene! Țara cere ca importurile ucrainene de grâu să rămână interzise până la finalul anului

Potrivit Comisiei, importurile produselor agricole din Ucraina menționate pot fi puse în continuare în circulație în toate statele membre Uniunii Europene, cu excepția celor 5 țări menționate, printre care se află și România. Mai mult decât atât, produsele ucrainene pot circula sau tranzita cele 5 state membre doar prin intermediul unui regim vamal comun de tranzit sau pot fi redirecționate către o țară sau un teritoriu din afara Uniunii Europene.

Import
Import

Măsura adoptată de Comisia Europeană arată că instituția răspunde nevoilor fermierilor din țările afectate de importurile produselor ucrainene, dar în același timp, că se menține angajamentul al UE să sprijine Ucraina. Decizia prezentată face parte dintr-un pachet global de sprijin pe care Comisia îl propune. Mai mult decât atât, măsura va fi completată cu sprijin financiar pentru fermierii din cele 5 state, dar și cu metode suplimentare pentru a facilita tranzitul exporturilor de cereale ucrainene, cu ajutorul unor benzi de solidaritate către alte state membre.

Aceasta nu este singura decizie adoptată de Comisia Europeană în decursul zilei de astăzi. Așa cum am relatat într-o știre anterioară, instituția s-a decis să acorde un sprijin financiar uriaș pentru cele 5 țări afectate de importurile produselor ucrainene. Petre Daea a reușit să facă înțelegerea momentului și a obținut 29.730.000 euro de la Comisia Europeană, compensații pentru fermierii din țară. Polonia primește 39.330.000 euro, Ungaria – 15.930.000, Bulgaria – 9.770.000, iar în cele din urmă, Slovacia primește un suport financiar de 5.240.000 euro.

Citește și despre: Înțelegerea momentului pentru fermierii din România! Petre Daea obține aproape 30 de milioane de euro compensații de la Comisia Europeană