- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ultimă oră! Consiliul Suprem de Apărare a Țării se întâlnește în regim de urgență

07 Apr, 12:44 • Constantin Cristina
Klaus Iohannis, președintele României, a solicitat ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, în regim de urgență, care va avea loc marți, 11 aprilie 2023, la Palatul Cotroceni.
Ultimă oră! Consiliul Suprem de Apărare a Țării se întâlnește în regim de urgență

Consiliul Suprem de Apărare a Țării a fost invitat la o ședință convocată de președintele României, Klaus Iohannis, care va avea loc săptămâna viitoare în data de 11 aprilie 2023, la ora 10:00, a anunțat stiripesurse.ro.

Vezi și: Marți are loc ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării. Ce subiecte vor fi pe ordinea de zi

Consiliul Suprem de Apărare a Țării se întâlnește în regim de urgență

Întâlnirea de urgență va avea loc la Palatul Cotroceni și va avea incluse subiecte cu privire la evoluțiile de securitate din Regiunea Mării Negre, în contextul războiului stârnit de Rusia asupra Ucrainei și a intervențiilor externe asupra procesului democratic din Republica Moldova.

În ultimul an de conflict au existat mai multe întruniri ale consiliului pe baza conflictului declanșat de către Federația Rusă împotriva unui stat suveran. Genul acesta de întâlniri au tot avut loc, deoarece România trebuie să fie pregătită în mod permanent pentru un eventual atac, astfel încât să fie menținută pacea în regiunea Mării Negre, efecte pe care le resimte la un nivel mai înalt și să fie evitată extinderea conflictului.

Consiliul Suprem de Apărare al Țării
Consiliul Suprem de Apărare al Țării

Pe ordinea de zi a ședinței se va discuta și o eventuală analiză, concepția dezvoltării aviației militare române și alte teme actuale din domeniul securității naționale.

CSAT este Consiliul Suprem de Apărare a Țării și reprezintă autoritatea administrativă autonomă investită, potrivit Constituției. Acesta se ocupă cu organizarea și coordonarea unitară a acțiunilor de apărare a țării și siguranța națională.

Parlamentul supune consiliul la verificări și examinări în ceea ce privește activitatea efectuată. În fiecare an, la solicitarea Parlamentului, Consiliul Suprem de Apărare a Țării prezintă rapoarte privind activitățile desfășurate într-o ședință comună a Camerei Deputaților și Senatului.

Așadar, Klaus Iohannis ocupă funcția de președinte al Consiliului Suprem de Apărare a Țării. Următoarea poziție după președinte o ocupă Nicolae-Ciucă, prim-ministrul Guvernului.

Astfel, membrii CSAT sunt: ministrul apărării naţionale, ministrul afacerilor interne, ministrul afacerilor externe, ministrul justiţiei, ministrul economiei, ministrul finanţelor publice, directorul Serviciului Român de Informaţii, directorul Serviciului de Informaţii Externe, şeful Statului Major al Apărării şi consilierul prezidențial pentru securitate naţională.

Alte articole: Vasile Dîncu, adevăratul motiv al demisiei din funcția de ministru al Apărării: „Am simţit că mi se blochează proiecte, am şi înţeles de unde vin presiunile”