- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ultimă oră! Vladimir Putin a cerut încetarea focului în Ucraina! Timp de câteva ore, rușii nu vor ataca

05 Jan, 18:21 • Stefan Simion
Președintele rus, Vladimir Putin, a acceptat solicitările patriarhului Kiril. Rusia încetează atacurile în Ucraina, însă doar pentru câteva ore bune.
Ultimă oră! Vladimir Putin a cerut încetarea focului în Ucraina! Timp de câteva ore, rușii nu vor ataca

Putin ascultă de patriarhul Kiril! Preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat oficial forţelor sale să aplice o încetare a focului în Ucraina în zilele de 6 şi 7 ianuarie, cu ocazia Crăciunului ortodox. Decizia luată de Putin vine după un apel lansat în acest sens de către patriarhul rus Kirill, a indicat Kremlinul, citat de AFP, anunță Agerpres.

Putin a ordonat ca trupele sale să nu atace Ucraina, pe timpul Crăciunului pe rit vechi

„Ţinând cont de apelul sfinţiei sale patriarhul Kirill, ordon ministrului rus al apărării să introducă un regim de încetare a focului pe toată linia de contact între părţi în Ucraina, începând de la 12:00, 6 ianuarie din acest an, până la 24:00, în 7 ianuarie”, se menţionează în comunicatul oficial transmis de reprezentanții Kremlinului.

Liderul rus, confirmat la nivel mondial cu titulatura de „criminal de război” a invitat forţele ucrainene să respecte acest armistiţiu cu scopul de a da posibilitatea ortodocşilor, confesiune majoritară în Ucraina ca şi în Rusia, „să asiste la slujbele din Ajunul Crăciunului, precum şi la cele din ziua Naşterii lui Iisus”. Amintim că mulți dintre ucraineni au ales totuși să celebreze Crăciunul pe 25 decembrie, pentru a nu mai sărbători în același timp cu rușii.

Ai mai putea citi și: Aproape 5.000 de bărbaţi ucraineni au fugit din țara lor. Aceștia au venit în România pentru a nu fi recrutați în armată

Vladimir Putin ordonă încetarea focului în Ucraina
Vladimir Putin ordonă încetarea focului în Ucraina

Această încetare a focului este de departe prima de amploare de la începutul ofensivei ruse în Ucraina în 24 februarie. Decizia uluitoare intervine după un apel în acest sens din partea patriarhului Bisericii ortodoxe ruse Kirill, un susţinător apropiat lui Vladimir Putin.

Acest apel al patriarhului Kirill fusese respins de consilierul preşedinţiei ucrainene, Mihailo Podoliak. Acesta din urmă s-a arătat extrem de furios la cele auzite și a denunţat pe Twitter joi, înaintea anunţului lui Putin, o eventuală „capcană cinică” şi „element de propagandă”. Cu toate acestea însă, Putin a rămas pe gânduri și a luat o decizie finală.

În acest context, preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, îi ceruse şi el joi, lui Vladimir Putin, în cursul unei convorbiri telefonice, să instituie o „încetare a focului unilaterală” în Ucraina. Ei bine, acum, liderul rus a plecat capul în fața cererilor patriarhului Kiril.

Ai mai putea citi și: Va putea adera Ucraina la NATO? Macron: „Aș prefera să nu fie doar chinezii și turcii cei care vor negocia a doua zi după încheierea războiului”

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult