- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ultimele zboruri ale aeronavelor MIG-21 LanceR. Aparatele de zbor sunt retrase din dotarea Forțelor Aeriene Române, după 61 de ani

15 May, 16:00 • Claudia Simion
Luni se desfășoară ultimele zboruri ale aeronavelor tip MiG-21 LanceR, aflate de 61 de ani în dotarea Forțelor Aeriene Române, după ce s-a decis să fie retrase.
Ultimele zboruri ale aeronavelor MIG-21 LanceR. Aparatele de zbor sunt retrase din dotarea Forțelor Aeriene Române, după 61 de ani

20 de aeronave de tip MiG-21 LanceR s-au prăbușit din 1994 până în prezent.

Aeronavele de tip MiG-21 LanceR din dotarea Forțelor Aeriene Române vor fi retrase, în baza hotărârii Consiliului Suprem de Apărare a Țării din mai 2022, în vederea aprobării Memorandumului privind „Scoaterea din serviciu a aeronavelor MiG-21 LanceR și tranziția accelerată la exploatarea aeronavelor F-16 din dotarea Forțelor Aeriene Române”.

Citește și 64 de milioane de euro pentru avioanele care aduc ploaia. Ce prevede proiectul care ar putea salva România de la secetă

S-a luat această decizie după ce flota de MiG-uri fusese ținută la sol circă o lună de zile, după ce au avut loc mai multe incidente. Amintim aici de avionul prăbușit aproape de Constanța în martie 2022.

Ultimele zboruri cu aeronavele MIG-21 LanceR

Luni, de la ora 11, au avut loc ceremonii în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu”, Câmpia Turzii și în Baza 86 Aeriană „Locotenent Aviator Gheorghe Mociorniţă”, Borcea, care s-au încheiat cu decolarea pentru ultima dată a avionelor MiG-21 LanceR. De la ora 12, accesul în Baza 95 Aeriană ,,Erou căpitan aviator Alexandru Șerbănescu” din Bacău a fost permis tuturor pasionaților de aviație, intrarea fiind liberă. Astfel, toți participanții au putut urmărea ultimele zbpruri ale aeronavelor.

Nu se știe exact numărul avioanelor de vânătoare MiG-21 LanceR deținute de Forțele Aeriene Române, dar estimările neoficiale arătau că în martie 2022 Armata se baza pe aproximativ 30 de astfel de aparate, mai puțin de două escadrile complete (n.r. o escadrilă este formată din 16 aeronave).

Citește și Care e prima țară NATO care va trimite avioane militare în Ucraina. Primele aeronave MiG-29 vor ajunge în zilele următoare

Numărul avioanelor MiG 21 LanceR care chiar erau funcționale și erau folosite era mult mai mic, în jur de 24-26 de aeronave.