- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Un aliment consumat de toți românii ajunge la un nou preț record majorat cu 40%

05 Mar, 14:33 • Bumbeneci Diana
Un aliment consumat de toți românii ajunge la un nou preț record majorat cu 40%

În ultimii trei ani, românii au observat o creștere semnificativă a prețurilor alimentelor de bază, potrivit datelor statistice. Deși cifrele oficiale arată o creștere de 40%, consumatorii raportează că unele alimente, precum ouăle, carnea de pui, uleiul, cartofii, făina și zahărul, au devenit aproape dublu mai scumpe decât acum trei ani.

Un alt aliment ajunge la prețuri record

Cartofii au cunoscut cea mai mare creștere în acest interval de timp. Deși Institutul Național de Statistică indică o creștere a prețului cu 83%, consumatorii afirmă că prețul unui kilogram de cartofi a crescut de două sau chiar de trei ori mai mult. În piețe și hipermarketuri, prețurile oscilează între 3,3 lei și aproape 5 lei pentru un kilogram de cartofi.

Vezi și: Se lansează o nouă finanțare cu fonduri europene pentru români. Sunt 400 de milioane de euro în joc

cartofi
cartofi

Potrivit profesorului de economie Cristian Păun, această creștere semnificativă a prețurilor la cartofi reflectă o problemă de producție în România. Situația este similară și pentru alte alimente de bază, cum ar fi carnea de pui, ouăle și roșiile, care s-au scumpit cu 81%, respectiv de două ori și jumătate, respectiv 55%.

În timp ce statisticile oficiale arată o creștere de 30% a prețurilor detergenților, consumatorii resimt o creștere de 70%. Aceste discrepanțe pot fi atribuite faptului că datele statistice reprezintă o medie ce cuprinde toate tipurile de gospodării din țară.

Economiștii subliniază că importând o mare parte din alimentele sale, România „importă” și inflația din țările de origine ale acestora, contribuind astfel la creșterea generală a prețurilor alimentelor.

Vezi și: Vechime în muncă la pensie 2024. Anunț pentru românii care nu lucrează cu 8 ore

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult