- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Un bărbat a strâns suficienți bani pentru a ieși la pensie la 36 de ani! Planul simplu care i-a adus independența financiară

22 Mar, 18:14 • Adrian Popovici
Yaron Goldstein a povestit pașii pe care i-a urmat în doar 10 ani pentru ca la doar 36 de ani să poată ieși la pensi. El a oferit o serie de sfaturi celor aflați în căutarea independenței financiare.
Un bărbat a strâns suficienți bani pentru a ieși la pensie la 36 de ani! Planul simplu care i-a adus independența financiară

La doar 36 de ani, Yaron Goldstein, un data analyst, a dezvăluit că a reușit să acumuleze suficiente economii pentru a se pensiona înainte de a împlini 40 de ani. După ce și-a obținut doctoratul în matematică computațională și aplicată în 2012, Goldstein a pornit într-o călătorie profesională care a inclus stagii la companii prestigioase precum Boston Consulting Group, Google și Meta. În special, în timpul unui stagiu de practică în New York, s-a întâlnit cu un consilier de investiții de pe Wall Street, care și-a asumat un rol de mentor informal, influențându-i semnificativ strategiile financiare și, în cele din urmă, planurile de pensionare anticipată, transmite Business Insider.

Mentorul său i-a dat o listă cu ceea ce considera că sunt „lecturi obligatorii” și printre care se numărau cărți precum „4 Hour Workweek” de Tim Ferriss și „Outliers” de Malcolm Gladwell.

După ce le-a citit, Goldstein a început să se gândească la legăturile dintre fericire și banii. „Poate peste 40 de ani nu vreau să fiu tipul care își concentrează toată viața în jurul carierei”.

Citește și: Ce vechime trebuie să ai ca să ieși la pensie. Condițiile obligatorii pentru retragerea din activitate anticipată

Yaron Goldstein, bărbatul care a ieșit la pensie la doar 36 de ani.
Yaron Goldstein, bărbatul care a ieșit la pensie la doar 36 de ani.

Cum s-a pregătit bărbatul pentru pensie?

În următorii 10 ani, Goldstein a lucrat la Boston Consulting Group, Google și Meta, iar cariera l-a dus de la Tel Aviv și Zurich la Mountain View, California. Și în timp ce cariera l-a plimbat în toată lumea și la companii de renume, se gândea la pensie și cum să-și asigure viitorul. A început cu pași mărunți, așa că atunci când a avut primul loc de muncă ca postdoctorand la o universitate din Berlin, a început să economisească câteva sute de euro în fiecare lună.

Primul loc de muncă al lui Goldstein în afara mediului academic a fost la filiana BCG (Boston Consulting Group) din Berlin. Atunci a început să pună deoparte câte 1.000 sau 1.500 de euro pe lună pentru investiiții și pensie.În vara lui 2017, la patru ani după ce a început să lucreze la independența financiară, Goldstein și-a conceput un plan strict pentru pensie.

Pentru a ajunge la pensie, bărbatul trăit cu aproximativ două treimi din veniturile sale la începutul carierei și mai târziu și-a redus cheltuielile la aproximativ 50% din venituri. A economisit toate bonusurile și primele anuale. A pus astfel aproximativ 10.000 de euro într-un cont bancar și a investit toată suma în acțiuni.

La 7 ani după ce a început să lucreze, Goldstein și-a dublat salariul. În 2020 câștiga aproximativ 330.000 de euro pe an. Pe măsură ce i-a crescut salariul, a investit mai mulți bani pentru a-și asigura o pensie liniștită.

Goldstein recunoaște că norocul a jucat un rol destul de important în investițiile sale. A avut fler să investească mulți bani în acțiuni Tesla în 2016, care au crescut mult după lansarea Modelului X. De asemenea, a stat mulți ani în Elveția, unde impozitele sunt foarte scăzute.

Goldstein s-a pensionat în mai 2023, la vârsta de 36 de ani și la aproximativ 10 ani după ce a început să câștige bani. El a explicat că urmează regula de 4%, care spune că este sigur să cheltuiești aproximativ 4% din averea totală în fiecare an de pensie. Cu toate acestea, cei care urmează regula trebuie să țină cont și de vârsta de pensionare și de numărul de ani de pensie la care se așteaptă o persoană.

Citește și: Pensionarii iau cu asalt Casele de Pensii! Vor să afle ce acte trebuie să depună pentru majorarea pensiei

Tags: