Un nou ajutor de la stat pentru această categorie de români. Ministrul Agriculturii a cerut să fie alocați bani din Fondul de Mediu, astfel încât statul să suporte acciza la gaz pentru cei care folosesc acest tip de încălzire. În acest mod, am putea produce legume și în extra-sezon.
Un nou ajutor de la stat pentru această categorie de români. În bazinul legumicol Izbiceni, din Olt, roșiile sunt deja apărute pe lujere și urmează să se coacă. Așa că, în solar, temperatura trebuie să fie de aproximativ 15 grade. Cum noaptea temperaturile sunt negative, se consumă în jur de 5 tone de cărbune pe lună.
„Dacă ne raportăm fix la 1.000 metri pătrați, discutăm undeva între 250-300 de lei pe noapte. Înmulțim cu 30 de zile și ne ducem undeva la 7.500-9.000 de lei”, a declarat Tomel Băiețică, fermier.
„O suprafață de 4.200 mp și am ars undeva la 70 de tone de cărbune, asta înseamnă 140.000 de lei. Cred că o să mai ardem încă atât”, a spus și Cornel Văetuș, fermier, potrivit Știrileprotv.
Citește și Taxa auto pentru mașini poluante revine în România. E condiția pentru accesarea fondurilor PNRR
„Gazul este undeva la 4 lei, și cărbunele cel mai scump, la ora asta, a fost 1 leu 80, 1 leu 90 kilogramul, și se ard undeva la 4-500 de kg pe seară”, a adăugat Ionuț Mușuroi, fermier.
Subvenția, adică acciza plătită de stat – în cadrul noului program Prima Butelie sau Centrala GPL ar putea acoperi aproximativ 11% din costul încălzirii serelor.
Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, spune că un fermier ar avea nevoie, pentru 100 de metri pătrați de sere, de 9.500 de lei pe an. „Din acești 9.500 lei pe an, o mie de lei este acciza.”
„Aș dori ca aceste sere să fie dotate cu echipamente de încălzire pentru a produce tot timpul anului. De aceea vă cer ca și acciza la gazul utilizat în încălzirea serelor și solariilor, așa cum facem și la motorina folosită în vegetal, dar și în sistemul de irigații, să fie suportată de către statul român”, a afirmat Florin Barbu, ministrul Agriculturii.
Ministrul a mai spus că susține și programul Prima Seră, care se află la Camera Deputaților și urmează să fie dezbătut, și a subliniat că 1.700 de sere au fost deja dotate cu succes cu sisteme de încălzire la instalarea tinerilor fermieri.