- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Un nou concept pentru București este gata de vot! „Orașul de 15 minute” mai are nevoie de câteva avize!

30 Oct, 17:25 • Oprea Alina
„Orașul de 15 minute” este un proiect de lege care va crea un nou concept pentru București! Acesta a trecut de Senat și se află în Camera Deputaților. Pentru a putea intra la vot, este necesar ca acest proiect de lege să primească anumite avize.
Un nou concept pentru București este gata de vot! „Orașul de 15 minute” mai are nevoie de câteva avize!

Acest nou concept care este fundamentat în orașul București, va da o nouă nuanță Capitalei României, ceea ce înseamnă că și cetățenii locuitori ai orașului, dar nu numai, ci și turiștii, se vor bucura de un nou stil de viață.

Această nouă implemtare a Capitalei, „Orașul de 15 minute”, estye prevăzută în proectul de Lege privind Codul amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor, PLX 418/2023. Această inițiativă a trecut de Senat, iar la momentul actual se află în Camera Deputaților, for decizional unde a luat deja patru avize din Comisie, din cele 12 necesare pentru adoptare.

Citște mai multe despre: București, orașul cu un succes formidabil pe piața investitorilor! Adrian Tănase: „Este una dintre cele mai importante dezvoltări ale pieței”

București
București

„Orașul de 15 minute” – un nou concept pentru București!

Prevederea apare la Articolul 46 Reglementările Urbanistice reglementate prin PUG, punctul f) , pagina 29 din 280 a formei adoptate de Senat, unde se arată că:

„Alineatul 1. “PUG cuprinde reglementări urbanistice, obligatorii la nivelul întregii unități administrative – teritoriale(UAT-uri, localități în sens extins – n.r.), cu privire la:

…..

f) prevederi concrete privind diminuarea timpului și a distenței de navetă pentru populația din zonele funcționale, prin implementarea conceptului “oraș de 15 minute”, obținând opțiuni de transport durabil.”, potrivit Economedia.

„Orașul de 15 minute” - București
„Orașul de 15 minute” – București

„Orașul de 15 minute” nu este decât o inițativă care prevede multiple modificări ale Capitalei României, precum: majoritatea necesităților și serviciilor zilnice, cum ar fi munca, cumpărăturile, educația, îngrijirea sănătății și petrecerea timpului liber să poată fi ușor accesibile cu o plimbare pe jos de 15 minute sau o plimbare cu bicicleta, idei care pot fi asemănptoare cu cele care se practică deja în Țările de Jos. Este nevoie de construirea unor noi centre urbane și restructurarea celor existente. Elementele cheie sunt: ​​proximitatea locurilor necesare, participarea locală în luarea deciziilor, un oraș mai verde și altele asemenea.

Conceptul nu este unul constituit în această perioadă, întrucât este o idee care există de secole întregi, însă a fost relansată în spațiul public în ultimii doi ani de căte urbanistul franco-columbian Carlos Moreno. Această idee se vrea a intra în planul mai mare al Vestului de tranziție verde a zonelor urbane și presupune crearea unor orașe mai durabile și mult mai reziliente. Ceea ce este important este ca locurile precum cele destinate sportului, al spațiilor verzi, cinematografele sau magazinele, trebuie mutate acolo unde locuiesc oamenii, nu invers.

Bineînțeles că mai sunt și alte prevederi în legea aceasta de implementare a „Orașului de 15 minute”, anume identificarea și declararea zonelor ce se vor cinstitui ca fiind „zone considerate rezervă de termen pe termen lung” și „zone propuse pentru rzeervarea și constituirea pe termen lung a patrimoniului public imobiliar”. Nu există detalii suplimentare, probabil acest lucru se va face odată ce vor fi prezentate normele de aplicare, bineînțeles dacă proeictul de lege va fi adoptat, după cum menționează sursa citată mai sus.

Citește mai multe despre: Nicușor Dan vrea să schimbe rapid dezvoltarea Bucureștiului: „Nordul acoperă 43% din birouri, iar sudul doar 1,3%”