- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Un nou val de scumpiri la alimente în România. Cât a ajuns să coste un kilogram de brânză

05 Feb, 09:10 • Cornel Ghimeșan
Românii se confruntă cu un nou val de scumpiri la alimente, iar prețurile cresc semnificativ în 2024, contrar plafonărilor pentru unele produse. Deși oficialii au prelungit ordonanța de plafonare pentru 17 produse, costurile multor alimente au crescut, iar consumatorii plătesc acum mai mult pentru aceleași produse.
Un nou val de scumpiri la alimente în România. Cât a ajuns să coste un kilogram de brânză

Un nou val de scumpiri la alimente în România. Un exemplu elocvent este kilogramul de brânză, care a ajuns la 32 de lei, față de 25 de lei în luna decembrie 2023, scrie Cancan.

Chiar dacă anumite materii prime, precum cerealele, s-au ieftinit, mușchiul de porc s-a scumpit cu patru lei, iar telemeaua de brânză a suferit o creștere semnificativă. Analiza președintelui SindAlimenta, Dragoș Frumosu, arată că dependența României de importurile de carne, legume și fructe influențează direct prețurile, iar modul în care importatorii acționează pe piață are un impact major.

„La carne importăm 80% din consum, iar la legume și fructe, în această perioadă, respectiv octombrie, până spre sfârșitul lui aprilie, importăm peste 90%. În mare parte depindem de prețul la care importăm. Depinde de importator și de modul în care el joacă pe piață pentru că neavând oferte este logic că își face prețul pe care și-l dorește, a declarat Dragoș Frumosu, președinte SindAlimenta.

Un nou val de scumpiri la alimente în România

Pe lângă mușchiul de porc și brânza, au crescut și prețurile unor legume. Kilogramul de roșii a ajuns la 20 de lei (de la 15 lei), iar castraveții costă acum 15 lei, față de 6 lei. Chiar și kilogramul de ceapă a suferit o creștere, trecând de la 3 lei la 7 lei.

Citeşte şi: Ce pensie vor primi românii care au muncit 35 de ani cu salariul minim pe economie

Odată cu creșterea taxelor, majorarea costurilor logistice și a forței de muncă începând cu 1 ianuarie, analiștii economici avertizează că scumpirile vor continua să afecteze buzunarele românilor în perioada următoare. „Creșterea taxelor de la 1 ianuarie pentru majoritatea afacerilor din România. Scumpirea forței de muncă și creșterea costurilor logistice. Toate acestea pun amprentă pe prețuri, care din păcate cresc în România și vor crește semnificativ, în perioada următoare”, a declarat Adrian Negrescu, analist economic.

Citeşte şi: Revolta unui clujean nemulțumit de factura primită pentru termoficare în decembrie 2023. „Nu mâncăm, ca să plătim căldură?”

În prezent, niciun produs din coșul de cumpărături de bază nu este mai ieftin decât în luna decembrie a anului trecut, iar trendul de creștere a prețurilor pare să continue în viitorul apropiat.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult