- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Un nou voucher pentru români. Cine va primi banii și în ce situație vor fi oferiți

23 Oct, 10:14 • Bocioacă Bianca
Vești bune pentru români. Apare un nou tip de vocher, cel oferit pentru victimele infracțiunilor în România. Centrul de Resurse Juridice a oferit mai multe detalii despre metodologia acordării vocuherelor.
Un nou voucher pentru români. Cine va primi banii și în ce situație vor fi oferiți

Centrul de Resurse Juridice a dat detalii despre metodologia acordării acestui nou tip de voucher pentru victimele infracțiunilor din România. Acest mecanism are ca scop simplificarea sprijinului acordat victimelor și acoperirea nevoilor lor urgente.

„A fost adoptată Metodologia de emitere, distribuire şi decontare a voucherelor destinate victimelor infracţiunii, pentru stabilirea cuantumului acestora, precum şi a criteriilor de selectare a entităţilor publice şi private înrolate în mecanismul de acordare.

Această metodologie vine în sprijinul Legii nr. 211/2004 privind unele măsuri pentru asigurarea informării, sprijinirii şi protecţiei victimelor infracţiunilor, cu modificările şi completările ulterioare”, au transmis reprezentanţii Centrului de Resurse Juridice.

Citește și: Românii pot beneficia de aceste vouchere! Iată ce trebuie să știi dacă dorești energie verde sau anveloparea locuinței!

Cine poate beneficia de noul voucher

Compensația financiară se acordă doar în baza unei cereri pentru următoarele categorii de victime:

  •  persoanele asupra cărora a fost săvârşită o tentativă la infracţiunile de omor şi omor calificat, prevăzute la art. 188 şi 189 din Codul penal, o infracțiune de vătămare corporală, prevăzută la art. 194 din Codul penal, o infracţiune intenţionată care a avut ca urmare vătămarea corporală a victimei, o infracţiune de viol, act sexual cu un minor şi agresiune sexuală, prevăzute la art. 218-220 din Codul penal, o infracţiune de trafic de persoane şi trafic de minori, prevăzute la art. 210 şi 211 din Codul penal, o infracţiune de terorism, precum şi orice altă infracţiune intenţionată comisă cu violenţă;
  • soţul, copiii şi persoanele aflate în întreţinerea persoanelor decedate prin săvârşirea infracţiunilor.

Totodată, au fost detaliate și costurile care se acoperă, de fapt, prin aceste noi vouchere.

„Acordarea voucherelor victimelor infracţiunii pentru acoperirea nevoilor urgente reprezintă acel avans din compensația financiară acordat în limita unei sume echivalente cu 5 salarii de bază minime brute pe ţară şi într-un termen de cel mult 72 de ore de la aprobarea cererii.

Prin nevoie urgentă ne referim la cerinţă de produse sau servicii de hrană, cazare, transport, medicamente şi materiale sanitare, precum şi materiale de igienă şi de uz personal, exprimată explicit ori implicit de victima infracţiunii, a cărei nesatisfacere îi poate prejudicia interesele imediate”, se mai arată în comunicatul de presă.
CRJ a precizat că victima poate depune o cerere de compensare financiară sau o cerere cu un avans din compensația financiară sub formă de voucher pentru acoperirea nevoilor urgente la tribunalul în a cărui circumscripție domiciliază vixtima și se soluționează de doi judecători din cadrul Comisiei pentru acordarea de compensații financiare victimelor infracțiunilor, constituite în fiecare tribunal, potrivit cancan.ro.
Vor fi autorizate să distribuie vouchere următoarele entităţi şi autorităţi publice:
  • direcţiile generale de asistenţă socială şi protecţia copilului;
  • Agenţia Naţională împotriva Traficului de Persoane, din cadrul Ministerului Afacerilor Interne;
  • Agenţia Naţională pentru Egalitatea de Şanse între Femei şi Bărbaţi;
  • orice altă entitate publică care are, potrivit legii sau actului constitutiv, ca obiect de activitate asistenţa şi protecţia victimelor şi/sau asistenţa socială;
  • orice altă instituţie a statului care, în exercitarea atribuţiilor, intră în contact cu persoane care sunt potenţiale victime ale infracţiunilor.