- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

UNBR, despre supraimpozitarea avocaților. Comisia critică decizia Guvernului. „Este profund inechitabilă și lipsită de fundament

03 Aug, 09:22 • Lupu Alexandra
UNBR, acuzații dure pentru Guvern. Comisia consideră că supraimpozitarea avocaților este o formă de discriminare nejustificată în raport cu alte categorii de contribuabili. Iată mai multe informații.
UNBR, despre supraimpozitarea avocaților. Comisia critică decizia Guvernului. „Este profund inechitabilă și lipsită de fundament

Comisia permanentă a UNBR s-a întrunit de urgență pe data de 1 august 2023, moment în care a transmis că a analizat proiectul de Ordonanță al Guvernului pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 în ceea ce privește Codul fiscal și alte măsuri financiar-fiscale. UNBR critică tendințele de supraimpozitare a avocaților, spunând că este o formă de discriminare, informează economedia.ro.

UNBR, despre supraimpozitarea avocaților

UNBR transmite că, în urma proiectului de ordonanță, veniturile din activități independente ar urma să fie supuse plății cotei CASS la o bază neplafonată, calculată în raport cu venitul realizat, ceea ce ar duce la dublarea sarcinii fiscale sau chiar la multiplicarea și mai accentuată. Comisia permanentă transmite că decizia este profund inechitabilă și lipsită de fundament. UNBR spune că este o formă de discriminare a avocaților și a categoriilor profesionale a căror unică „vină” se referă la faptul că au buni contribuabili de-a lungul timpului.

Citește și despre următorul subiect: Alfred Simonis, reacție de necontestat despre impozitarea microîntreprinderilor. „Nu cred că ar fi o tragedie să plătească mai mult”

„Conform proiectului de ordonanță, veniturile din activități independente ar urma să fie supuse plății cotei CASS la o bază neplafonată, calculată la venitul realizat, ceea ce ar fi de natură să conducă la o dublare a sarcinii fiscale sau chiar să conducă la o multiplicare și mai accentuată.

Este profund inechitabilă și lipsită de fundament tendința de a corecta dificultățile financiare ale sistemului de sănătate prin discriminarea fiscală a unor categorii profesionale a căror unică „vină” este reprezentată de faptul că în timp au fost buni contribuabili. Această obligație fiscală nu este un impozit ci o contribuție pentru care statul datorează contribuabilului o contraprestație, care este aceeași pentru toți, indiferent de cuantumul contribuției achitate.

Prin urmare, spolierea unor categorii de contribuabili încalcă principiul așezării juste a sarcinilor fiscale”, transmite UNBR.

Avocați
Avocați

În aceeași ședință a Comisiei Permanente s-au stabilit și măsurile necesare pentru a contracara adoptarea unei astfel de modificări a codului fiscal prin toate mijloacele legale. UNBR este de părere că o astfel de schimbare ar duce la perturbarea gravă în activitatea profesiilor liberale.

„S-au inițiat demersuri pentru analizarea de către experți a impactului real al dispozițiilor din proiectul de ordonanță care vizează avocații, pentru o argumentare detaliată a poziției UNBR împotriva acestor modificări fiscale, precum și demersuri pentru conlucrarea cu celelalte profesii liberale în vederea adoptării unei poziții comune în sensul respingerii acestei posibile agresiuni fiscale asupra acestor profesii”, mai transmite UNBR.

Te-ar putea interesa și: Noi cote de impozitare pe venituri! Cum vor fi taxați românii care au microîntreprinderi. Măsurile fiscale ale Guvernului