- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Uniunea Europeană vrea să scape de pungile de plastic până în 2040. Vânzarea acestora ar putea fi interzisă

23 Nov, 13:15 • Bocioacă Bianca
Noile norme propuse de Uniunea Europeană privind ambalajele interzic vânzarea pungilor din plastic subțire și propun unităților de alimentație publică să le permită consumatorilor să cumpere mâncare folosind recipiente de acasă.
Uniunea Europeană vrea să scape de pungile de plastic până în 2040. Vânzarea acestora ar putea fi interzisă

Uniunea Europeană introduce noi norme privind ambalajele, cu scopul de a combate creșterea constantă a deșeurilor și pentru stimularea reutilizării și reciclării. Acestea au fost adoptate de Parlamentul European. Eurodeputații au aprobat raportul, care constituie mandatul Parlamentului pentru negocierile cu guvernele UE, cu 426 de voturi pentru, 125 împotrivă și 74 de abțineri.

Citește și: Emblematica sticlă Coca-Cola ar putea deveni istorie! Uniunea Europeană pregătește noi reguli pentru ambalaje

Uniunea Europeană interzice vânzare pungilor foarte subțiri

Pe lângă obiectivele generale de reducere a ambalajelor propuse în regulament – 5% până în 2030, 10% până în 2035 și 15% până în 2040 – deputații doresc să stabilească obiective specifice pentru reducerea ambalajelor din plastic (10% pânăîn 2030, 15% până în 2035 și 20% până în 2040).

Se dorește interzicerea bânzării pungilor din plastic foarte subțiri (sub 15 microni), cu excepția cazului în care sunt necesare din motive de igienă sau furnizate ca ambalaj primar pentru alimente în vrac pentru a preveni risipa alimentară.

Deputații propun, de asemenea, să se restricționeze puternic urilizarea anumitor formate de ambalaje de unică folosință, precum ambalajele în miniatură ale hotelurilor pentru produsele de toaletă și folia termoretractabilă pentru valize în aeroporturi.

Pentru a preveni efectele adverse asupra sănătății, deputații solicită interzicerea utilizării substanțelor chimice indestructivile (substanțe perfluoroalchilate și polifluoroalchilate sau PFAS) și a bisfenolului A în ambalajul care intră în contact cu alimentele.

Noile norme impun ca toate ambalajele să fie reciclabile, îndeplinind criterii stircte care urmează să fie definite prin legislația secundară. Sunt prevăzute anumite derogări temporare, de exemplu, pentru ambalajele din lemn și ceară. Deputații doresc ca țările din Uniunea Europeană să se asigure că 90% din materialele conținute în ambalaje sunt colectate separat până în 2090.

„Evenimentele recente din Europa, în special din Belgia, privind poluarea apei cu substanțe chimice PFAS demonstrează nevoia urgentă de acțiune. Votând interzicerea poluanților „indestructibili” în ambalajele alimentare, Parlamentul European a arătat că încearcă să protejeze sănătatea cetățenilor europeni. În ceea ce privește materialele plastice, contractul a fost îndeplinit, deoarece raportul legislativ abordează esența problemei prin stabilirea unor obiective mai stricte de reducere a deșeurilor pentru ambalajele din plastic. Din păcate, în ceea ce privește economia circulară și, în special, prevenirea, rezultatul votului în plen nu este atât de pozitiv și ignoră realitatea cifrelor: o creștere de 30% până în 2030, dacă nu acționăm acum. Dintre cele 3R (reducere, reutilizare, reciclare), numai reciclarea a scăpat nevătămată. Sfârșitul ambalajelor aruncate imediat la gunoi este încă departe!”, a declarat raportoarea Frédérique Ries (Renew, Belgia).

Citește și: Domeniile în care România angajează pe bandă rulantă. Țara noastră, pe primul loc la acest capitol din Uniunea Europeană

Parlamentul este pregătit sp înceapă discuțiile cu UE cu privire la forma finală a legii, după ce Conciliul își va adopta poziția.

În 2018, ambalajele au generat o cifră de afaceri de 355 de miliarde de euro în Uniunea Europeană. Este o sursă din ce în ce mai mare de deșeuri, totalul UE crescând de la 66 de milioane de tone în 2009 la 84 de milioane de tone în 2021. Fiecare cetățean european a generat 188,7 kg de deșeuri de ambalaje în 2021, cifră care se preconizează că va crește la 209 kg în 2030, fără măsuri suplimentare.

Prin adoptarea acestui raport, Parlamentul răspunde așteptărilor cetățenilor de a construi o economie circulară, de a evita deșeurile, de a elimina treptat ambalajele nesustenabile și de a găsi soluții pentru utilizarea ambalajelor din plastic de unică folosință, astfel cum sunt exprimate în propunerile 5(1), 5(3), 5(4), 5(5), 11(1), 11(4) și 20(3) din concluziile Conferinței privind viitorul Europei, potrivit adevarul.ro.