- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

UNSAR: După un accident, românii plătesc despăgubiri cu până la 28% mai mari decât în țările vecine. „Provocăm mai multe accidente decât alte țări”

07 Jul, 17:32 • Lupu Alexandra
În România, un accident este cu 28% mai scump decât în țările vecine. Asiguratorii RCA trag un semnal de alarmă.
UNSAR: După un accident, românii plătesc despăgubiri cu până la 28% mai mari decât în țările vecine. „Provocăm mai multe accidente decât alte țări”

Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din Romania (UNSAR) trage un semnal de alarmă. România este fruntașă la numărul de accidente rutiere, cu aproximativ 400.000 în fiecare an. Mai mult, românii plătesc despăgubiri cu până la 28% mai mari decât în țările vecine, informează stiripesurse.ro.

Accidentele sunt mai scumpe în România

UNSAR constată că românii plătesc despăgubirile cu până la 28% mai mult decât cetățenii din Polonia, de exemplu. Totodată, un accident în România costă cu 12% mai mult decât în Ungaria și cu 7% mai mult decât în Croația. Astfel, pentru fiecare accident, asiguratorii din țară plătesc în baza polițelor RCA despăgubiri de peste 2.160 euro, mai mult decât în țările din Europa Centrală și de Est. În Polonia, de exemplu, dauna medie este de 1.690 euro. Totodată, despăgubirile costă în medie 1.920 în Ungaria și 2.010 în Croația.

Citește și: Românii care au asigurare la Euroins trebuie să știe asta. Ce trebuie să faci pentru a-ți recupera banii

„Cu circa 400.000 de accidente rutiere în fiecare an, România conduce în topul ţărilor europene la acest capitol. Multe dintre aceste accidente sunt soldate cu pagube materiale sau sunt marcate de tragedii – vătămări corporale şi decese.

Ţara noastră se situează, de asemenea, şi în topul despăgubirilor plătite în cazul fiecărui accident în baza poliţelor RCA (dauna medie RCA). Concret, pentru fiecare accident, asigurătorii din România plătesc în baza poliţelor RCA despăgubiri de peste 2.160 euro, mai mult decât în alte ţări din Europa Centrală şi de Est.

Pentru comparaţie: în Polonia, dauna medie RCA este de 1.690 euro, în Ungaria 1.920 euro, iar în Croaţia 2.010 euro. Acest lucru înseamnă că, pentru fiecare accident, în România se plătesc despăgubiri cu până la 28% mai mari decât în Polonia, cu 12% mai mari ca în Ungaria şi cu 7% mai mari decât în Croaţia”, arată UNSAR.

Accident rutier
Accident rutier

Frecvența accidentelor din România este dublă față de Polonia, de 2,6 ori mai mare decât în Ungaria şi de 3,8 ori mai mare decât în Croaţia. UNSAR explică că rata daunei combinată RCA rămâne supraunitară, situându-se la 102%, în contextul în care despăgubirile costă cu 43% mai mult decât în primele trei luni din 2022.

„Pe scurt: provocăm mai multe accidente decât alte ţări şi plătim, în medie, mai mult pentru fiecare dintre ele – fapt care reiese şi din evoluţia ratei daunei RCA în primul trimestru al acestui an, în creştere de la 67% la 75%.

Totodată, alt indicator cheie al industriei, rata daunei combinată RCA, rămâne supraunitară (102%), în contextul în care despăbubirile plătite au crescut cu 43% faţă de primele trei luni ale anului trecut”, mai arată UNSAR.

Te-ar putea interesa și: Trucul folosit de tot mai mulţi şoferi pentru a plăti mai puţin pe asigurarea RCA. Economie de câteva sute de lei pe an