- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Va ataca Rusia România? Armata face primele declarații, după ce portul de la Dunăre a fost atacat: „MapN cooperează cu structurile NATO pentru consolidarea apărării”

02 Aug, 22:00 • Stefan Simion
Ministerul Apărării Naționale a avut o nouă reacție publică pentru a-i liniști pe români cu atacurile rușilor. Reprezentanții Armatei susțin că în prezent nu au fost identificate amenințări militare directe.
Va ataca Rusia România? Armata face primele declarații, după ce portul de la Dunăre a fost atacat: „MapN cooperează cu structurile NATO pentru consolidarea apărării”

Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a transmis miercuri, în contextul atacurilor asupra portului ucrainean Izmail, că „nu au fost identificate ameninţări militare directe la adresa teritoriului naţional sau apelor teritoriale ale României”, iar în prezent sunt aplicate măsuri de „vigilenţă întărită”.

Vezi și: Continuă spectacolul dezvăluirilor pe tema pensiilor speciale! Un pensionar militar din România și-a publicat talonul de pensie din februarie 2023

MApN condamnă „ferm”, într-un comunicat de presă, agresiunea armată a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei şi continuarea atacurilor nejustificate şi ilegale împotriva zonelor locuite de civili şi elementelor din infrastructura critică ale acestei ţări.

Mai poți citi despre: Războiul adus de ruși tot mai aproape de graniță schimbă rapid poziția României. MApN a început licitația în valoare de un miliard de euro pentru obuziere și muniție

atacul din portul Izmail văzut din România
atacul din portul Izmail văzut din România

„Nu au fost identificate ameninţări militare directe”

„În ceea ce priveşte situaţia generată de atacurile executate în cursul nopţii trecute, care au vizat elemente de infrastructură portuară din zona Izmail, în apropierea graniţelor României, din evaluările structurilor cu responsabilităţi ale Ministerului Apărării Naţionale, nu au fost identificate ameninţări militare directe la adresa teritoriului naţional sau apelor teritoriale ale României”, au precizat reprezentanţii MApN.

Conform oficialilor, în aceste momente, MApN „aplică măsuri de vigilenţă întărită stabilite conform planurilor naţionale şi aliate, monitorizând permanent spaţiul naţional terestru, maritim şi aerian şi cooperează cu structurile NATO pentru consolidarea apărării pe întregul Flanc Estic şi descurajarea oricăror agresiuni împotriva teritoriului aliat”.

Și Klaus Iohannis a avut o reacție publică

Reamintim că forțele rusești au atacat, marți noapte, sudul regiunii Odesa cu drone iraniene Shahed. Conform imaginilor postate pe rețele de socializare, atacul din Ismail a fost vizibil din Tulcea.

„Atacurile continue ale Rusiei împotriva infrastructurii civile de pe Dunăre, în apropierea României, sunt inacceptabile. Acestea sunt crime de război și continuă să afecteze capacitatea Ucrainei de a-și trimite produsele alimentare către cei care au nevoie, în lume”, a transmis Iohannis.

Te mai poate interesa: Vor fi chemați rezerviștii în Armată? Oficial MApN: „Ultima ediție a planului privind verificarea stadiului pregătirii populației, economiei și teritoriului pentru apărare prin exerciții de mobilizare a fost aprobat în CSAT”

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult