- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Valoarea tichetelor culturale va fi majorată în curând, conform unui proiect comun al miniștrilor de finanțe și cultură, pentru semestrul II din 2023

17 Sep, 12:25 • Bocioacă Bianca
Un proiect de ordin aflat în dezbatere publică propune majorarea tichetelor culturale pentru salariați. Schimbarea va fi valabilă pentru semestrul II din 2023 și primele două luni ale semestrului I din 2024.
Valoarea tichetelor culturale va fi majorată în curând, conform unui proiect comun al miniștrilor de finanțe și cultură, pentru semestrul II din 2023

Proiectul de ordin propune majorarea tichetelor culturale pentru salariați de la 210 la 420 de lei. Acestea acoperă costurile pentru evenimente și achiziționarea de cărți sau reviste, potrivit Legii 165/2018. Ultima majorare a acestora avut loc în luna martie 2023.

Potrivit proiectului de ordin comun al miniștrilor de finanțe și cultură, aceste valori vor fi valabile pentru semestrul II al anului curent, începând cu luna octombrie, cât și pentru primele două luni ale anului viitor.

Citește și: Turismul românesc primeşte cea mai mare lovitură. Boloş a trecut în două zile de la majorarea valorii tichetelor de vacanţă, la suspendarea acestora

Legea 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare prevede faptul că tichetele pot fi oferite angajaților în mod regulat sau ocazional, pentru a acoperi costurile bunurilor și serviciilor culturale, notează avocatnet.ro.

Tichetele culturale pot cuprinde următoarele categorii:

  • abonamente sau bilete pentru evenimente culturale, cum ar fi spectacole, concerte, proiecții cinematografice, muzee, festivaluri, târguri și expoziții, indiferent dacă acestea sunt permanente sau itinerante, inclusiv parcuri tematice, inclusiv cele dedicate copiilor;
  • achiziționarea de cărți, manuale școlare, albume muzicale sau filme în orice format.

Totodată, de anul viitor, printr-un program național elevii vor primi vouchere în valoare de 250 de lei, conform noilor legi ale educației. Banii vor putea fi folosiți pentru participarea la concerte, intrări în muzee, achiziția de cărți sau pentru plata unor excursii cu teme culturale sau istorice.

Citește și: Tichete educaționale 2023-2024. Când primesc elevii bani pentru rechizite

Chiar dacă nu există detalii clare cu privire la programul „Vouchere culturale pentru elevi”, Legea nr. 198/2023 stabilește etapele implementării acestuia. Programul național va fi implementat progresiv, astfel:

  • în anul școlar 2024 – 2025, beneficiari sunt elevii din clasa a XII-a;
  • în anul școlar 2025 – 2026, beneficiari sunt elevii din clasele a IX-a și a XII-a;
  • în anul școlar 2026 – 2017, beneficiari sunt elevii din clasele a V-a, a IX-a și a XII-a.