- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Turism

Turismul românesc primeşte cea mai mare lovitură. Boloş a trecut în două zile de la majorarea valorii tichetelor de vacanţă, la suspendarea acestora

07 Sep, 22:15 • Russo George
Ministrul Finanţelor Marcel Boloş a declarat marţi, în contextul discuţiilor despre măsurile de austeritate pe care le pregăteşte guvernul, că nici nu se pune problema de aşa ceva, ba chiar că valoarea voucherelor de vacanţă va creşte substanţial, de la 1.450 de lei, cât este în prezent, la 1.600 de lei.
Turismul românesc primeşte cea mai mare lovitură. Boloş a trecut în două zile de la majorarea valorii tichetelor de vacanţă, la suspendarea acestora

Marcel Boloş a explicat şi motivul pentru care ar trebui majorată valoarea tichetelor de vacanţă, anume că acestea ar urma să fie impozitate suplimentar cu 10%, reprezentând contribuţia la CASS.

„Pentru ca să menţinem valoarea, fiindcă ele vor fi incluse în baza de impozitare a CASS-ului, deci se va plăti contribuţia la asigurările sociale de sănătate şi să avem aceiaşi bani pentru cei care urmează să primească, să nu fie afectaţi, pe de o parte, pe altă parte există şi pragul de venit de 8.000 de lei net pentru a proteja pe cei care sunt cu venituri mici şi a avea o anumită chibzuinţă în folosirea banilor pentru voucherele de vacanţă”, declara, în acel moment, Marcel Boloş, ministrul Finanţelor.

Boloş ia în calcul şi anularea voucherelor doar pentru cei cu salarii de 8000 de lei

La doar două zile diferenţă, Marcel Boloş propune două scenarii mult diferite, dintre care unul ar fi catastrofal pentru turismul românesc, şi anume suspendarea acordării tichetelor de vacanţă pentru cel puţin doi ani. Cealaltă sugestie a ministrului ar fi acordarea acestora doar celor care au salariul mai mic de 8.000 de lei net.

Să se suspende aplicarea şi acordarea de vouchere de vacanţă pentru anul viitor şi 2025. Încă nu s-a luat o decizie finală, a declarat Marcel Boloş, ministrul Finanţelor, potrivit Observatornews.

Asta înseamnă că 12% dintre angajaţii de la stat nu le vor mai primi. La buget s-ar strânge mai bine de 220 de milioane de lei. Şi sporul de 15% din salariul de bază pentru condiţii vătămătoare va fi plafonat.

Citeşte şi: Voucherele de vacanță transformate în bani vor duce la o pierdere substanțială a încasărilor din turism. Avertismentul ANAT

Poate să ajungă de la câteva sute de lei până la 3.000 de lei, ceea ce este nedrept. 1.000 lei brut a rămas în momentul de faţă pentru toţi funcţionarii publici şi e forma firească de a egaliza aceste sporuri, crede Marcel Boloş, ministrul de Finanţe.

Salariile şefilor din companiile de stat vor fi şi ele plafonate şi acordate în funcţie de performanţă. Rămâne în schmb schema de plafonare a facturilor de energie electrică și gaze naturale. Cel puţin până la primăvară.

Marcel Boloș
Marcel Boloș

Românii să se aştepte să nu tremure de frica facturilor şi nici de frig. În iarna aceasta nu se pune problema din perspectiva Ministerului Energiei să modificăm această schemă, asigură Sebastian Burduja, ministrul Energiei.

Citeşte şi: Alocaţii copii 2023. Soluţia simplă pentru a găsi copilul pe card peste 60.000 de lei la majorat

Tichetele de vacanță au termen de valabilitate un an de la data emiterii. Potrivit OUG nr. 8/2009, fiecare voucher de vacanță este valabil dacă are înscrise următoarele menţiuni:

  • emitentul şi datele sale de identificare;
  • valoarea nominală a tichetului de vacantă;
  • angajatorul şi datele sale de identificare;
  • numele, prenumele şi codul numeric personal ale angajatului care este în drept să utilizeze tichetul de vacanţă;
  • spaţiul destinat înscrierii perioadei în care a fost utilizat şi aplicării ştampilei unităţii afiliate;
  • interdicţia unităţii afiliate de a plăti diferenţa în bani dintre valoarea tichetului de vacanţă şi valoarea pachetului de servicii către utilizatorii tichetelor de vacanţă;
  • perioada de valabilitate a utilizării tichetului de vacanţă.
  • Emitenţii tichetelor de vacanţă au obligaţia de a asigura circulaţia tichetelor de vacanţă în condiţii de siguranţă.

Tichetele de vacanță nu sunt transmisibile și pot fi folosite doar de către titular, pe baza actului de identitate. Cei care încearcă să le comercializeze riscă amenzi usturătoare de până la 10.000 de lei.