- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Vameșii austrieci, răzbunare la adresa moldovenilor. Ce au putut să facă aceștia

14 Dec, 11:30 • Cassano Sabrina
În ziua în care România a fost refuzată de Austria pentru a intra în spațiul Schengen, vameșii austrieci s-au răzunat pe moldoveni. Ei au controlat un autocar care venea din Republica Moldova și mergea spre Paris.
Vameșii austrieci, răzbunare la adresa moldovenilor. Ce au putut să facă aceștia

În autocarul cu pricina erau 20 de pasageri. Vameșii au confiscat de la aceștia alimente și o bucătărie amenajată dintr-un autocar din Republica Moldova, pe motiv că „mărfurile nu au fost declarate la frontiera externă a UE în România”.

Vameșii austrieci, răzbunare la adresa moldovenilor. Ce au putut să facă aceștia

Conform cotidianului austriac Kronen Zeitung, relatează că autocarul cu pricina a tranzitat România, iar vameșii români nu și-ar fi făcut datoria cum trebuie în a-i controla pe aceștia.

„Ofițerii au găsit ceea ce căutau în compartimentul pentru pasageri și în cel pentru bagaje, precum și în cabina de dormit a șoferului. Au fost confiscate 270 de kilograme de carne, peste șapte kilograme de ouă, 63 de kilograme de brânză, opt kilograme de fasole, 66 de kilograme de struguri și 50 de kilograme de mere. În plus, au fost confiscați 408 litri de diverse băuturi alcoolice, dintre care aproximativ 160 de litri de Vienna, 36 de sticle de vin spumant, 100 de sticle de jumătate de litru de coniac și 12 litri de votcă”, potrivit Kronen Zeitung.

Tot ziarul cu pricina precizează că au mai fost găsite o bucătărie echipată, ferestre, anvelope de iarnă , dar și o saltea.

Citește și : Noi reguli cu privire la plata facturilor la energie impuse de Comisia Europeană. Cum vor fi sprijiniți consumatorii

”Un asemenea control necesită un grad special de precizie și concentrare din partea organismelor care intervin. Pe lângă siguranța personalului, trebuie să existe, de asemenea, o cunoaștere largă a procedurii exacte de control și experiență în acest domeniu“, a explicat ministrul de finanțe Magnus Brunner.

Imediat bunurile au fost confiscate, iar cele perisabile au fost distruse. Băutuile alcoolice și bucătăria utilată au fost înapoiate.

Citește și : OMV Petrom a cerut oficial să exploateze zăcământul de gaze din Marea Neagră. Primul pas făcut de compania austriacă

România nu a fost admisă în spaţiul Schengen

România şi Bulgaria nu au fost admise în spaţiul Schengen. Împotrivă au votat Austria şi Olanda fiindcă se tem de o intensificare a migraţiei către Occident. În schimb, Croaţia va deveni membră de la 1 ianuarie. Din spaţiul Schengen fac parte în prezent 22 de state membre ale UE, precum şi Elveţia, Liechtenstein, Norvegia şi Islanda. Este cel mai vast spaţiu la nivel mondial în care există libertate de călătorie.

Președintele Klaus Iohannis a reacționat după votul din Consiliul JAI unde Austria a blocat aderarea României la Schengen, susținând că atitudinea Vienei este „regretabilă și nejustificată” și riscă să afecteze unitatea europeană. Reacția șefului statului a venit printr-un comunicat de presă la peste două ore după decizia luată în Consiliul JAI.