- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

OMV Petrom a cerut oficial să exploateze zăcământul de gaze din Marea Neagră. Primul pas făcut de compania austriacă

14 Dec, 10:41 • Cornel Ghimeșan
OMV Petrom a depus declaraţia de descoperire comercială la Agenţia Naţională de Resurse Minerale de către titularii concesiunii Neptun Deep, acţiune intermediară şi necesară în procesul de luare a deciziei finale de investiţie, estimată pentru mijlocul anului 2023.
OMV Petrom a cerut oficial să exploateze zăcământul de gaze din Marea Neagră. Primul pas făcut de compania austriacă

OMV Petrom a cerut să exploateze zăcământul de gaze din Marea Neagră. Zăcământul de gaze Neptun Deep a fost declarat comercial la ANRM. Astfel, compania austriacă a mai făcut, astfel, un pas în exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră. Investiția totală e estimată la 4 miliarde de euro!

Rezervele din Neptun Deep se ridică la 100 de miliarde de metri cubi de gaze. Dacă legea nu va fi modificată până la sfârşitul anului, acest lucru va întârzia decizia finală de investiţii pentru anul 2023.

Citeşte şi: Încă o ruptură cu firmele austriece: Fondul Proprietatea își vinde toate acțiunile la OMV Petrom prin plasament privat accelerat. Valoarea participației: 167 milioane euro

„OMV Petrom, operator al proiectului Neptun Deep, confirmă depunerea declaraţiei de descoperire comercială de către titularii concesiunii. Declaraţia de descoperire comercială reprezintă un pas intermediar în procesul de luare a deciziei finale de investiţie şi începerii dezvoltării. Investiţia totala a titularilor pentru dezvoltarea proiectului a fost estimată la până 4 miliarde de euro. În contextul îndeplinirii tuturor paşilor procedurali, decizia finală de investiţie este estimată pentru mijlocul anului 2023, iar prima producţie de gaze pentru începutul anului 2027”, precizează reprezentanţii OMV Petrom, conform G4Media.

Citeşte şi: Judecătorii au decis: Compania OMV Petrom, vinovată pentru moartea unui copil! Acum trebuie să plătească daune record

Producția gazelor din Marea Neagră este întârziată cu aproape un deceniu față de momentul descoperirii zăcământului Neptun Deep din cauza neânțelegerilor dintre autorități și companiile concesionare. Inițial, zăcământul fusese concesionat către un consorțiu format din ExxonMobil (SUA) și OMV Petrom, dar compania americană a vândut către compania cu capital majoritar de stat Romgaz.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult