- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Vânzările de mărfuri sunt în creștere! Raport oficial INS: comerțul cu ridicata înregistrează o cifră de afaceri mai mare în 2023

21 Apr, 18:25 • Lupu Alexandra
Comerțul cu ridicata înregistrează o creștere semnificativă în acest an. Iată care sunt datele relatate de INS.
Vânzările de mărfuri sunt în creștere! Raport oficial INS: comerțul cu ridicata înregistrează o cifră de afaceri mai mare în 2023

Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata a crescut în termeni nominali în primele două luni din 2023, față de perioada similară din 2022. Așa cum relatează profit.ro, rezultatele excelente sunt obținute în ceea ce privește vânzarea de mărfuri, cu excepția autovehiculelor și motocicletelor.

Comerțul cu ridicata este în creștere

Datele prezentate de Institutul Național de Statistică (INS) arată că cifra de afaceri din comerțul cu ridicata a crescut în termeni nominali în primele luni din 2023, comparativ cu perioada similară din 2022. Rezultatele sunt unele bune atât în ceea ce privește seria brută, cât și cea ajustată de zilele lucrătoare și sezonalitate. Excepție fac, în schimb, vânzările de autovehicule și motociclete.

INS relatează că, pe ansamblu, creșterea identificată în comerțul cu ridicata este de 9% în seria brută, respectiv, 15% în cea ajustată de sezonalitate și zilele lucrătoare, datorită măririi activităților de intermediere (36.5%), a echipamentului informatic și de telecomunicații (28.1%), echipamente și furnituri (19.1%). În același timp, cifra de afaceri este în creștere datorită extinderii de vânzări din comerțul cu ridicata al altor mașini, al produselor alimentare, al băuturilor și tutunului (11.3%), dar și al bunurilor de consum (10.6%) sau al altor produse (0.6%).

Citește și: Importurile de gaze ale României, în scădere dramatică. INS prezintă creșterile producției interne

„Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete), serie brută, în perioada 1.I-28.II.2023, comparativ cu perioada 1.I-28.II.2022, a înregistrat o creștere, în termeni nominali, pe ansamblu, cu 9%, datorită creșterii activităților de intermediere în comerțul cu ridicata (+36,5%), comerțului cu ridicata al echipamentului informatic și de telecomunicații (+28,1%), comerțului cu ridicata al altor mașini, echipamente și furnituri (+19,1%), comerțului cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor și al tutunului (+11,3%), comerțului cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (+10,6%), comerțului cu ridicata nespecializat (+6,2%), comerțului cu ridicata specializat al altor produse (+0,6%) și comerțului cu ridicata al produselor agricole brute și al animalelor vii (+0,5%)”, arată datele INS.

Comerțul cu ridicata este în creștere
Comerțul cu ridicata este în creștere

În februarie 2023, comparativ cu ianuarie 2023, cifra de afaceri a vânzărilor de mărfuri a crescut cu 8.7%, datorită produselor agricole brute (26.8%), comerțului specializat în alte produse (14.3%), nespecializat (11.9%), al altor mașini, echipamente și furnituri (11.2%). Totodată, creșterea este explicată prin mărirea identificată la produsele alimentare, băuturilor și tutunului (4.6%), activităților de intermediere (2.4%), echipamentelor informatice și telecomunicații (2%) și al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (0.1%).

În februarie 2023, comparativ cu perioada similară din 2022, cifra de afaceri a crescut cu 7.3%. Totul se datorează creșterii cifrei de afaceri din comerțul cu ridicata al echipamentului informatic și de telecomunicații (32.4%), activităților de intermediere (30.9%), al altor mașini, echipamente și furnituri (14.5%), produselor alimentare, băuturilor și tutunului (11%). Nu în ultimul rând, mărirea numărului de vânzări se explică prin rezultatele obținute la nivelul produselor agricole brute și al animalelor vii (7.9%) și bunurilor de consum (6.9%).

Vezi și: Raportul INS arată că salariul mediu net a crescut. Domeniile în care s-au înregistrat cele mai mari valori