- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Importurile de gaze ale României, în scădere dramatică. INS prezintă creșterile producției interne

17 Apr, 13:08 • Constantin Cristina
Importurile de gaze naturale ale României sunt într-o scădere dramatică din primele două luni ale anului curent. Comisia națională de Strategie și Prognoză estimează creșteri cu 2,1%.
Importurile de gaze ale României, în scădere dramatică. INS prezintă creșterile producției interne

România a importat o cantitate de gaze naturale utilizabile de 175.300 tone în primele două luni ale anului curent și echivalent petrol, arată datele publicate de Institutul Național de Statistică (INS).

De altfel, cantitatea din primele două luni ale anului 2023, a fost cu 64,9%, mai exact cu -324.500 tep, mai mic comparativ cu cea din perioada similară a anului precedent, 2022.

Vezi și: Scad importurile de gaze către Europa. Aprovizionarea rusească devine istorie. Noi terminale vor asigura constant rusurse

Importurile de gaze ale României, în scădere dramatică

De asemenea, în perioada menționată, producția internă de gaze naturale a fost mai mare față de cea din ianuarie-februarie 2022, mai exact de 1,258 milioane tep, cu 7,2%, adică 84.000 tep.

România a importat în primele nouă luni ale anului o cantitate de gaz cu 19,2% mai mică decât în aceeași perioadă a anului trecut, potrivit datelor publicate de INS.

Conform datelor oferite de Institutul Național de Statistică, din totalul resurselor de gaze, de 6,8 milioane tone echivalent petrol (tep), producția internă a fost de 5,1 milioane tep, iar importurile, de 1,6 milioane tep, reprezentând 23,5% din total.

importuri de gaze naturale
importuri de gaze naturale

De partea cealaltă însă, importurile de țiței au crescut cu 25%, până la 6,4 milioane tep, în timp ce cantitatea de produse petroliere aduse din import a scăzut cu 22%, până la 2,3 milioane tep. România consumă anual circa 12 miliarde de metri cubi de gaze, 10,5 miliarde fiind producția locală – Romgaz, Petrom, mai nou, BSOG și 1,5 miliarde, importuri.

Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză a estimat pentru 2023, în ultima prognoză a echilibrului energetic publicată, o producţie de gaze de 7,61 milioane tep şi importuri de 2,185 milioane tep, în creştere cu 2,1%, respectiv în scădere cu 6,2%, de la an la an.

Icis este de părere că, pe teritoriul Europei, capacitatea de regazificare va crește cu până la 25% în urrmătorii doi ani. Acest lucru va duce la regazificarea a 0,7 miliarde de metri cubi pe zi până la sfârșitul acestui an.

„GNL va avea sarcina de a susține marjele europene de aprovizionare și de a asista la reaprovizionarea cu gaz-rezerve într-o perioadă de flexibilitate limitată pentru regiune”, a scris Icis

Alte articole: Mai puține importuri de gaze în România. INS anunță scăderi de aproape 20% în primele nouă luni