- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Vârstnicii cu pensii sub 1.800 de lei beneficiază de medicamente compensate cu 90%. Noutăți aduse de ghidul CNAS

21 Mar, 19:52 • Bocioacă Bianca
Vești bune pentru pensionarii cu pensii sub 1.830 de lei, care au nevoie de medicamente din sublista B, potrivit ghidului prezentat de Casa Națională de Asidurări de Sănătate.
Vârstnicii cu pensii sub 1.800 de lei beneficiază de medicamente compensate cu 90%. Noutăți aduse de ghidul CNAS

Românii cu pensii dub 1.830 de lei pot beneficia de compensare de 90% pentru medicamentele necesare. Astfel, accesul la tratamentele de care au nevoie devine mai ușor și mai accesibil din punct de vedere financiar.

Citește și: Pensionarii care vor primi punctaje mai mari la reclaculare pe noua lege. Anunțul făcut de casele de pensii

Vești bune pentru românii cu pensii sub 1.800 de lei

Compensarea pentru medicamente începe de la 20% și poate ajunge până la 100%, în funcție de sublista din care fac parte aceastea. Pensionarii cu pensii mici pot fi scutiți de o parte semnificativă a costului medicamentelor prescrise.

Ghidul prezentat de CNAS vine cu reguli clare și prescrise referitoare la compensarea medicamentelor pentru categoriile defavorizate, inclusiv copii, gravide, lehuze și tinerii între 18 și 26 de ani care sunt elevi, studenți sau ucenici.

Aceștia beneficiază de gratuitate pentru anumite medicamente, ceea ce asigură un acces echitabil la tratamente esențiale. Totodată, compensarea pentru medicamentele din subliste diferite reprezintă un pas important în asigurarea unei acoperiri mai mari a cheltuielilor pentru tratamentele necesare.

Citește și: Topul celor mai mari pensii din România! Cea mai mare trece de 100.000 de lei

Farmaciile au obligația să raporteze zilnic toate medicamentele din categoria antibioticelor și antifungicelor de uz sistematic eliberate, potrivit unui ordin emis de Ministerul Sănătății în ianuarie.

Prescripțiile medicale trebuie reținute în farmacie și, la nevoie, pot fi eliberate fracționat doar în cadrul aceleiași unități, fără a depăși cantitatea totală prescrisă. Aceste măsuri vizează monitorizarea și controlul utilizării medicamentelor antibiotice și antifungice, în contextul riscurilor asociate utilizării excesive a acestora, scrie monden.ro.