- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Veste bună pentru pensionari. Când se plătesc pensiile în august 2023. Cei cu pensii mici vor primi 250 de lei în plus

31 Jul, 09:52 • Lupu Alexandra
Anunț important pentru toți pensionarii din România. Ce se întâmplă cu plata pensiilor. Iată cele mai noi informații.
Veste bună pentru pensionari. Când se plătesc pensiile în august 2023. Cei cu pensii mici vor primi 250 de lei în plus

Toți pensionarii trebuie să știe asta! Când vor fi livrate pensiile în august 2023? Se pare că românii cu venituri mici primesc 250 de lei în plus, informează bugetul.ro.

Veste bună pentru pensionari

Dacă nu vor apărea situații excepționale, pensionarii vor primi pensia în perioada 1 – 15 august 2023. Românii vor primi banii în funcție de modalitatea de livrare aleasă. Seniorii care au ales să primească banii prin Poșta Română trebuie să aștepte sumele începând cu data de 1 și până pe 15 la domiciliul lor.

În cazul în care românii nu sunt găsiți acasă atunci când vine poștașul, pensiile pot fi ridicate de la ghișeele poștale, în termen de 2 zile lucrătoare după ultima zi a lunii respective. Pensionarii care au ales să primească banii pe card, vor aștepta până pe data de 12 august sau cel târziu 13, având în vedere minivacanța bugetarilor.

Vezi și: Schimbări începând cu 1 august! Salarii și tichete de masă mai mari pentru angajați. Românii vor da mai puțini bani pentru alimente, însă pot ajunge să plătească amenzi record

Mai mult decât atât, în luna august 2023 va intra a patra tranșă de bani pentru alimente și mese calde. De suma de 250 de lei vor beneficia românii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și cei care au venituri nete lunare mai mici sau egale cu 1.700 de lei. Banii pot fi folosiți pentru a cumpăra alimente sau mese calde.

Suma de 250 de lei este acordată prin programul „Sprijin pentru România”. Banii sunt oferiți în 6 tranșe egale, potrivit calendarului stabilit de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. A treia tranșă a fost livrată în iunie 2023. Românii mai au de încasat încă 750 de lei în alte 3 tranșe până la sfârșitul anului.

„Bugetul măsurii temporare Sprijin pentru România, acordată prin intermediul tichetelor sociale pe suport electronic, pentru perioada 1 iunie 2022-31 decembrie 2023, se stabilește la suma de 6.281.200 mii lei cu sursă de finanțare de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, precum și din fonduri europene nerambursabile, în conformitate cu regulile de eligibilitate și normele comunitare și naționale aplicabile Programului operațional Incluziune și demnitate socială și Programului operațional Ajutorarea persoanelor dezavantajate, prin unitatea de implementare din cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, în calitate de beneficiar de fonduri europene nerambursabile”, se arată în textul de lege.

Pensionari
Pensionari

Pensionarii trebuie să știe: deși tranșa de 250 de lei va fi livrată în august 2023, unii români ar putea rămâne fără acești bani, chiar dacă sunt eligibili. Conform Ordonanței de Urgență nr. 63 din 9 mai 2023, pensionarii care pot rămâne fără acest ajutor financiar sunt cei care părăsesc țara, cei care beneficiază de servicii sociale în regim rezidențial, publice sau private sau cei care sunt condamnați.

„Sunt exceptate de la acordarea sprijinului material persoanele prevăzute la alin. (1) care la data acordării sprijinului nu au domiciliul în România sau care nu fac dovada că locuiesc în România, potrivit legii, precum și persoanele care execută pedepse privative de libertate ori beneficiază de servicii sociale în regim rezidențial, publice sau private”, se arată în textul OUG 63/9 mai 2022.

Te-ar putea interesa și următorul subiect: Schimbare majoră în România. Ce se întâmplă cu cardurile de sănătate. Anunțul făcut de ministrul Sănătății